В какви времена живеем. Само допреди няколко години мисълта, че Microsoft може да се занимава с open source софтуер, би предизвикала смях. Все пак главният изпълнителен директор на компанията веднъж определи Linux като: рак, който се обвързва като интелектуална собственост с всичко, до което се докосне. В същото време компанията не можеше да създаде собствен браузър, дори бъдещето ѝ да зависи от това.

Към днешна дата намесата на Microsoft значително подобри Chrome. Всичко започна, след като компанията заряза странните си предубеждения и реши да е платинен спонсор на Linux Foundation и един от най-големите инвеститори като цяло в open source проекти.

Какво общо има всичко това с Google? Е, Microsoft спря да използва своя EdgeHTML и създаде нова версия, базирана на Chromium. Оттогава насам с всяко подобряване на Edge се подобрява и Chrome, понеже при проблем Microsoft качва код за отстраняването му в Chromium project.

Има много примери за подобни ситуации. Разработчик на Microsoft откри начин Chrome да не изисква толкова RAM и в същото време да пази батерията. Макар тези решения да са насочени към проблеми на Chromium Edge, те същевременно подобряват и браузъра на Googlе.

Вижте още: Microsoft и Google работят заедно за нови приложения в Play Store

Тагове: