Android потребителите доста често са любопитни - при толкова голям избор от приложения не е изненадващо, че много от тях биват изтеглени само за проба. Но дори в кратка интеракция може да се стигне до споделяне на лични данни. Някак си всички предполагаме, че когато изтрием приложението, нашите ангажименти са приключили. Разбира се, това не е винаги така и Google иска да преустанови всякакви нерегламентирани практики. Компанията обяви, че скоро приложенията за Android в Play Store ще трябва да позволяват изтриването на акаунт заедно със събраните данни.  

Този ход има за цел да "информира по-добре" потребителите за контрола, който имат върху своите данни, и да повиши доверието както в приложенията, така и в Play Store като цяло. Той също така осигурява по-голяма гъвкавост. От Google разясняват, че можете да изтриете определени данни (като например каченото от вас съдържание), без да се налага да изтривате напълно профила си. От друга страна, изискването гарантира, че няма да се налага да преинсталирате дадено приложение само за да изчистите информацията си. 
Очаква се политиката да влезе в сила поетапно. Разработчиците имат срок до 7 декември да отговорят на въпросите за изтриването на данни във формуляра за безопасност на приложението си. Промените ще започнат да стават видими в началото на 2024 г.   
Промените идват няколко месеца след като Apple въведе подобно правило за App Store. И в двата случая компаниите са загрижени за нарушаването на неприкосновеността на личния живот и евентуалните последствия - те не искат потребителите да стават жертва на пробиви в данните, защото не са могли лесно да изтрият акаунти или чувствителна информация, когато са преустановили да използват някое приложение.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Вашият евтин Android телефон може да е по-добър от iPhone 16 в тази област