Windows 11 на Microsoft донесе някои новости, като например основна промяна на потребителския интерфейс, както и поддръжка на приложения за Android. Сега доверен източник твърди, че Windows 12 ще се занимае със системните актуализации и може да копира Android в това отношение.

Windows Central съобщи, че Microsoft работи по проект, наречен CorePC, който е предназначен да бъде модулна, персонализирана версия на Windows. Това води до редица промени в сравнение с Windows 11 и по-ранните версии.

Най-голямата промяна в сравнение с тях е, че операционната система ще бъде разделена на няколко дяла, за разлика от системни, потребителски и програмни файлове на един и същи дял.

През последните години Google постигна същата цел с устройствата с Android и Chromebook, като едно от основните предимства бяха безпроблемните актуализации. Те позволяват нова актуализация да се инсталира на неактивен дял във фонов режим, докато активният дял продължава да работи нормално.

Този подход означава, че не е необходимо да седим пред екрана за инсталиране на Android и вероятно ще осигури подобно безпроблемно изживяване и в новата версия на Windows. Изданието също така отбелязва, че този подход позволява по-бързо и по-надеждно нулиране на Chromebook, така че Microsoft би могла да се възползва и в това отношение.

Това не е единствената голяма промяна, която бихме могли да видим в бъдещите версии на Windows. Windows Central добавя, че проектът CorePC може да позволи създаването на различни версии на Windows с различни набори от функции и нива на съвместимост с приложения в зависимост от форм-фактора.

Всъщност изданието съобщава, че Microsoft тества версия на Windows, която е предназначена да се конкурира с Chromebook, като работи само с Edge, уеб приложения, приложения за Android и приложения на Office. Тази версия е насочена към пазара на компютри за образование от нисък клас и се твърди, че ще бъде с до 75% по-малка от ориентирания към образованието Windows 11 SE.

За щастие изданието добавя, че Microsoft работи и върху пълна версия на Windows с разделяне на състоянията/разделяне на системните дялове за по-лесни актуализации. Твърди се също, че работи по слой за съвместимост за по-стари приложения, които все още изискват един системен дял.

Снимка: Unsplash

Виж още: Изтекоха някои от евентуалните изисквания за Windows 12

 

Тагове: