Откакто въведе тази функция през 2021 г., Apple ограничи екраните с висока честота на опресняване единствено до разновидностите на iPhone Pro. Това означава, че тези, които купуват обикновени модели iPhone, са принудени да ползват стандартен 60Hz екран, вместо да разполагат с по-плавен 120Hz дисплей.

Сега Рос Йънг, анализатор в областта на дисплеите, твърди в Twitter, че Apple ще въведе екран с висока честота на опресняване в базовите iPhone-и едва през 2025 г. С други думи, ако искате по-евтин iPhone със 120Hz дисплей, ще трябва да изчакате iPhone 17.

Това изглежда като ненужно дълъг период от време за чакане - можем да разберем, ако Apple е възприела този подход, защото базовите iPhone-и са имали по-малки батерии, но тези на стандартните iPhone 13 и 14 са идентични на батериите при iPhone 13 Pro и 14 Pro. Така че е логично Apple да прави това, за да продаде на потребителите моделите Pro. Компанията вероятно ще получи и по-високи маржове на печалба от стандартните модели, като се придържа към конвенционален 60Hz екран.

За разлика от тях Samsung, OnePlus, OPPO, vivo и Xiaomi предлагат 120Hz екрани на своите базови флагмански телефони от няколко години насам. Също така не е необичайно да се намерят и телефони с Android на цена под 500 долара с 90Hz или 120Hz OLED екран, като Motorola Moto G72, линията Redmi Note 12 и Samsung Galaxy A54.

Снимка: Unsplash

Виж още: Xiaomi 13 Ultra може да бъде следващият крал на камерите