Google съобщи, че успешно е предотвратила една от най-големите регистрирани DDoS (Distributed Denial-of-Service) атаки с безпрецедентен пик от над 398 милиона заявки в секунда (RPS). В съобщението си Google предупреди за недостатък, който може да бъде използван за успешното осъществяване на атаката при повторен опит.

В нова публикация в блога си технологичният гигант съобщи, че е осуетил планове за предотвратяване на DDoS атака, която е била 7.5 пъти по-голяма от най-голямата регистрирана досега DDoS атака през август тази година. "За да добиете представа за мащаба, тази двуминутна атака е генерирала повече заявки от общия брой преглеждания на статии, отчетени от Wikipedia през целия месец септември 2023 г.", обясни Google.

Проблемът е уязвимост в протокола HTTP/2, предназначен да позволява на интернет връзките да отварят едновременни потоци от данни, заявиха от Google. За съжаление тя е готова за злоупотреба, тъй като за разлика от неотдавнашния хак на Sony, DDoS атаката може да доведе до изключване на уебсайт или онлайн услуга, като ги залее с голям обем заявки.

"За съжаление функциите, които правят HTTP/2 по-ефективен за легитимните клиенти, могат да се използват и за по-ефективни DDoS атаки", пише Google. За щастие Google потвърди, че си е сътрудничила с колеги от бранша, като ги е уведомила за уязвимостта и е намерила решение, което да предотврати повторното използване на този недостатък.

DDoS атаките, както и всяко друго киберпрестъпление имат много негативни последици, които могат да настъпят при техния успех. Някои от тях включват загуба на достъп до онлайн услуги, независимо дали става дума за плащане в местната банка, достъп до любимия ви акаунт в социалните мрежи или игра на любимата ви игра онлайн.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дори златният Apple Watch за 17 000 долара остана без поддръжка

 

Тагове: