Eто ви ново приложение, с което да се забавлявате: програма, която може да превърне всяка снимка в "човек", с когото да разговаряте. Наистина този път изкуственият интелект дава нещо интересно и за по-самотните сред нас.

Базираната в Токио технологична фирма EmbodyMe представи най-новото си творение: Xpression Chat, която обединява изображения и ChatGPT, позволявайки на потребителите да водят диалози със снимки на хора или герои.

Приложението превръща качените изображения в говорещ аватар, снабден с подобен на човешки глас (до 50 различни мъжки и женски варианта на различни езици), който има за цел да симулира истински разговор.

Това по същество означава, че вече ще можете да разговаряте с всеки - от стар приятел, през герой от видеоигра до починал близък - нещо, което би могло да донесе малко утеха на някои. Ако научната фантастика ни е научила на нещо, подобна технология невинаги е отговорът, когато искаме да продължим напред. Да не говорим, че възможността да се симулират взаимоотношения с когото и да било само въз основа на снимка поражда опасения относно въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот, особено когато се използват снимки на известни личности или други хора, които познавате без съгласие.

Въпреки това изглежда, че EmbodyMe използва технологията по-скоро за насочване към бизнеса, отколкото за утешаване на самотните. Компанията възнамерява да предостави SDK за организации, които да използват Xpression Chat във виртуалното пространство, като например аватар на уебсайт, с който можете да разговаряте за информация, или дори при указателни табели на летища и търговски сгради.

Ако желаете да я изпробвате, Xpression Chat е съвместима с устройства с iOS и Android.

Снимка: Unsplash

Виж още: Facebook и Instagram се съгласиха с условията на ЕС