Греъм Иван Кларк, който през юли 2020 беше арестуван в съмнения за хакерски атаки срещу Twitter акаунтите на публични фигури като Илон Мъск, Барак Обама, Джо Байдън, Бил Гейтс, Джеф Безос, Кени Уест, Uber, Apple и др., се призна за виновен в над 30 обвинения срещу него. Понеже към датата на задържане той е бил на крехката възраст от 17 години, присъдата му включва 3 години в затвор за непълнолетни.

Всъщност възрастта му го и спасява от минималната стандартна присъда за подобно престъпно деяние, която е 10 години. Измамната схема е включвала не само хакването на акаунтите. По едно и също време през компрометираните профили Кларк и съучастниците му са публикували съобщение, че ще бъде направено дарение в името на общността в двоен размер на биткойните, които получат в определен портфейл. Схемата, преди да бъде спряна, е успяла да набере биткойни на стойност 117 000 щатски долара. След като Twitter разгледаха обстойно казуса, те съобщиха, че са били набелязани акаунтите на техни служители с повече правомощия и именно там са нанесли атаката си хакерите. Първоначалният замисъл е бил този достъп да бъде продаден във форума OgUsers, но обстоятелствата са наложили смяна на тактиката.  
Това не е първото провинение на Кларк - през 2019 той е успял да открадне биткойни от технологичен инвеститор в Сиатъл, но дело е нямало поради възрастта на младежа. Той е възстановил откраднатата сума, било му е забранено да използва компютър без специално наблюдение, както и е имал възможност да излежи присъдата си във военен тренировъчен лагер. Когато обаче знаеш на какво си способен, изкушението пробива през всички възможни правила.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Не се хващайте на тази iPhone измама, която може да изпразни банковата ви сметка