Дейвид Шуц сподели в блога си, че е открил хитър начин за отключване на който и да е телефон Google Pixel без парола, като уязвимостта може да засегне и други Android телефони.  
Според публикацията в блога на Шуц трикът се осъществява посредством друга SIM карта. При три грешни опита за верификация посредством пръстови отпечатъци функцията за този тип отключване се деактивира. След това се премахва SIM картата в телефона и се слага нова, но не се въвежда правилният PIN код 3 поредни пъти. Съответно новопоставената карта изисква PUK код, който трябва да въведе правилно. А след това изненадващо телефонът отключва началния екран.

Шуц споделя, че е успял да възпроизведе това многократно както на напълно актуализиран Pixel 6, така и на по-стар Pixel 5. Той споделя, че силно се е развълнувал и е започнал да трепери. Грешката веднага е изпратена от Google и те са я „маркирали“ в рамките на следващите 37 минути. Но е последвал месец мълчание. Малко по-късно Шуц е уведомен, че не е първият, докладвал грешката (което означава, че няма да получи награда за усилията си), и че по нея вече се работи. Два месеца по-късно след септемврийска актуализация на сигурността и все още без последващи действия от Google Шуц се опитал да възпроизведе грешката отново - и успял. Повторното разгласяване от негова страна все пак му спечелило 70 000 долара, като поправката вече е отразена в изходния код на компанията.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Pixel 7a може да има функции от висок клас, които никога не са виждани в A-серията