Години наред Google работи върху 64-битова поддръжка, като официално обяви промени в политиката си през 2017 г. Сега компанията е приложила напълно тази философия в най-новите си водещи телефони – серията Pixel 7.

В публикация в блога на своя сайт за разработчици базираната в Маунтин Вю организация разкри някои интересни новини за своите телефони Pixel 7 и Pixel 7 Pro. Според Google наскоро пуснатите устройства вече са първите телефони с Android само с 64 бита.

Компанията заявява, че за да се постигне това, е било необходимо да се направят различни промени „в платформата, инструментите, Google Play и, разбира се, вашите приложения“.

Може би си мислите: „Всичко това звучи добре и така нататък, но какво означава това за мен?“.

Това, което Google всъщност казва, е, че вашият телефон ще има редица подобрения. Както посочва компанията, 64-битовите приложения работят по-бързо от 32-битовите, защото имат достъп до допълнителни регистри и инструкции. Google също казва, че „по-новите процесори осигуряват до 25% по-добра производителност при изпълнение на 64-битов код“.

В допълнение към подобренията в производителността 64-битовите приложения позволяват по-добра сигурност. С допълнителното адресно пространство функциите за сигурност като рандомизацията на оформлението на адресното пространство (ASLR) могат да бъдат по-ефективни и всичко, което е останало, може да се използва за защита на целостта на контролния поток, твърди Google.

И накрая преминаването към 64-битова система трябва да ви помогне да освободите малко място. Google казва, че премахването на поддръжката за 32-битови приложения може да отвори до 15 MB RAM.

Тъй като Pixel 7 и Pixel 7 Pro вече са изключително 64-битови телефони, това, разбира се, означава, че телефоните вече не могат да изпълняват 32-битовите версии на вашите приложения.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google може тайно да работи върху нов телефон Pixel от висок клас