От време на време се появяват слухове, че Huawei разработва собствена алтернатива на Android, подобно на Samsung и тяхната операционна система Tizen.

За добро или за лошо, публикация на китайската технологична медия MyDrivers официално опровергава тези твърдения. В нея началникът на отдел софтуерно инженерство към Huawei Consumer Business Group д-р Уанг Ченглу посочва две причини защо компанията не възнамерява да се отцепва от Android колектива.

Първо, Huawei ще трябва да инвестира значително време и ресурси в това да привлече разработчиците на приложения и услуги към своята платформа. В противен случай тя няма как да бъде конкурентоспособна.

Второ, Huawei е в достатъчно стабилни отношения с Google и ще продължи сътрудничеството си с нея - поне докато Android продължава да бъде разработвана с пълно разбиране на технологиите, които се интегрират в нея и системите, върху които тя функционира.

Понастоящем Huawei е готова с актуализацията на своя интерфейс EMUI до версия 9, базирана на Android 9.0 Pie. Тя ще бъде "обнародвана" до края на годината, първоначално в Китай и после в другите пазари, където Huawei има участие.

Тагове: