Сред забележителните нововъведения в Android 9.0 Pie е променената навигация - на мястото на черната лента с трите добре познати бутона вече се помещава само един елипсовиден бутон с функциите да ви връща към основния екран или да привиква Google Assistant. Придвижете го надясно и ще превключите към предишното приложение, което сте ползвали, или ще получите списък с отворени приложения. Това зависи от скоростта, с която извършвате движението.

Не е лошо, когато свикнете, но има една недомислица, разваляща елегантността на новата система. Тъй като Google необяснимо не е предвидила жест, заместител на Back бутона, сега той ще "изскача" на старото си място всеки път когато отворите някое приложение. Странно, нали?

Доказателството, че Android може и по-добре, е в интерфейса на актуалните модели на Motorola - например Z3 Play - нещо, което забелязах, когато събирах първите си впечатления от телефона. Нейното решение е просто и интуитивно - докоснете елипсата, за да се върнете към основния екран; преместете я надясно, за да отворите списъка с наскоро ползвани приложения; или я плъзнете наляво, за да се върнете назад. Точно както преди с разликата, че сега използвате жестове.

Идилията щеше да е пълна, ако Moto не бе оградила елипсата в лента, заемаща известна част от екрана. Тя не стои много красиво и няма реална полза от нея - може би е въпрос на време някой находчив разработчик да я премахне, а и това може да се случи с въвеждането на самия Pie? Но и така лекотата, с която става навигацията из интерфейса на Moto Z3 Play, ме кара да се замисля, че може би щеше да е по-добре за Google да не продава Motorola. Ако зависеше от мен, решението на Moto щеше да е стандартът за управление в новия Android.

Тъй като индустрията вече е на път да скъса окончателно с хардуерния Home бутон, понастоящем почти всеки производител на смартфони се чувства длъжен да покаже свой прочит на идеята за еднобутонната навигация. Освен че това е доста объркващо за потребителите и разработчиците на приложения, никое от досега предложените решения - включително и нелошата имплементация в OnePlus 6 - не може да се похвали с безпроблемната работа и бързото свикване, което усетих в Moto Z3 Play.

Предстои да видим дали Google ще се намеси с евентуално стандартизиране на навигацията, принуждавайки производителите да спрат експериментите си. Тенденцията за екран, който заема целия преден панел, е явна и съвсем скоро ще е факт. Преди това да стане, потребителите ще имат нужда от удобна навигация. В момента моделите на Motorola все още не са предприели крачката към изцяло този тип екрани, но сякаш вече имат решен ребуса с навигацията.

Това ми хареса и е още едно доказателство, че понякога допълнителните разработки на производителите могат да обогатят мобилната операционна система на Google. Някои го правят с тежки модификации, а други, подобно на Motorola, с по-леки, които търсят най-доброто от два свята - чист Android и някои полезни добавки. Какво е вашето мнение по темата? Смятате ли, че производителите задминаха по качество чистия Android?

Тагове: