Huawei обяви 57-те победители от наградите XMAGE Awards 2023. Глобалният конкурс за снимки, направени с устройства на Huawei, излъчи трима носители на Голямата награда, 17 победители в различните категории, 34 втори места и три почетни награди.

Тазгодишните победители бяха избрани от над 600 000 заявки, получени между 7 април и 15 август от участници от близо 100 държави. След Китай петте държави с най-голям брой участници са Малайзия, Турция, Полша, Филипините и ОАЕ. Най-популярните използвани модели телефони са HUAWEI P60 Pro, HUAWEI P40 Pro и HUAWEI Mate 40 Pro.

Трите фотографии, спечелили Голямата награда, които плениха сърцата на журито - "Драконови облаци" на Домкар Калинаван Лагто от Филипините, "Авиошоу" на Пьотр Себула от Полша и "Безстрашен орел" на Доу Чуанли от Китай, - бяха отличени с големите награди. Всеки победител ще получи 10 000 долара от XMAGE фонда, за да подкрепи фотографията и да насърчи победителите да продължат да използват устройства на Huawei в бъдеще.

© Домкар Калинаван Лагто (Филипини)
Драконови облаци | HUAWEI P30 Pro

Коментар на журито: "Само когато един фотограф се противопостави на конвенционалните граници, можем да видим сцени, които са на път да изчезнат, необичайни или трудно забележими." - Чен Сяобо, 9-и вицепрезидент на Китайската асоциация на фотографите.

© Пьотр Себула (Полша)
Авиошоу | HUAWEI P40 Pro

Коментар на журито: "Изображението поставя повече въпроси, отколкото дава отговори, така че вълнува въображението на зрителя. Самолетът ще кацне ли безопасно, или ще се разбие? Къде отива? Чий е силуетът на мъжа на преден план? В тази снимка има усещане за разгръщаща се история и движение, което приканва зрителя да запълни празнините." - Австралийският портретен фотограф Джесика Хромас.

Коментар на журито: "Освен това, което е привидно, още по-важно е да открием вътрешността на субектите, техните характери или техните емоции в този момент. Виждали сме много орли в картини, фотографии и видеоклипове, но определено винаги ще помня този - той улавя истинската душа на орела. Под пълните му, дебели пера, са острите му плашещи очи." - Китайският моден фотограф Пей Тонгтонг.

Нови вдъхновяващи категории
Тази година конкурсът включва набор от категории, включително "Нощна разходка", "Портрет", "Изкуство и мода", "На открито", "Здравей, живот", "Сториборд", "Екшън", "Разказване на истории". Новите категории са добавени, за да помогнат на участниците да разгърнат своята креативност и да покажат своите уникални перспективи.

17-те най-добри в категорията победители и 34-те подгласници бяха избрани от всяка категория и всеки ще получи съответно 1500 долара и 1000 долара от фонда XMAGE.

© Жанг Уей (Китай)
"Нощен изглед на моста" | HUAWEI P40 | Победител в категорията "Нощна разходка".

© Рон Паоло К. Веларде (Филипините)
"Бъдещето на детето" | HUAWEI P40 Pro | Победител в категорията "Портрет"

 

© Уанг Ханбинг (Китай)
"Планинска гледка" | HUAWEI Mate 50 RS | Подгласник в категория "На открито"

XMAGE Awards отразяват философията XMAGE
Наградите HUAWEI XMAGE показват как марката XMAGE е вдъхновила креативността на потребителите при използването на мобилни устройства. Huawei вижда мобилното изображение като мощен обектив за гледане и улавяне на ценните моменти от живота и като инструмент за стимулиране на визуални идеи. Целта на компанията е да даде възможност на потребителите да разгърнат своята креативност и да продължат да разширяват границите на мобилните изображения.

Наградите HUAWEI XMAGE изминаха дълъг път от старта си през 2017 г. Конкурсът не само вдъхнови много хора да вземат мобилните си телефони и да направят великолепни снимки, но също така се превърна в платформа за демонстриране на прекрасни творения, които дават на хората бърз поглед във възгледите на фотографите за света и ежедневието им. Днес XMAGE Awards е глобално фотографско събитие, което разпалва вълна от ентусиазъм сред хората да изразят своите емоции, да излъчват увереност и да покажат "силата на изображението" чрез мобилна фотография.

Пълният списък с победители може да се види на официалния уебсайт.