На 26 октомври Huawei откри своята нова здравна лаборатория в Хелзинки, Финландия. Притежаваща най-съвременно оборудване, лабораторията служи като изследователска платформа за здравния и фитнес сектора на Huawei.

Новата лаборатория е разположена на площ от почти 1000 квадратни метра и разполага с богата гама от спортно оборудване от световна класа, покриващо над 20 вида спорт. То ще служи за технологични проучвания на спортни и фитнес алгоритми в реални приложения, засичането и проверката на данни, стандарти за научноизследователска и развойна дейност и развитието на индустрията.

 

Иновации в науката за спорта и здравните изследвания

В унисон с ръста на пазара на устройства с фокус върху здравето и фитнеса Huawei се ангажира с още по-задълбочено изследване на алгоритмите за здравен мониторинг чрез тях. Част от тази посока на развитие на компанията е изграждането на три нови здравни лаборатории от 2016 година насам - в Сиан и Сонгшан Лейкс в Китай, и днес най-новата в Хелзинки, Финландия.

Новото проучване на Huawei, проведено в сътрудничество с Ipsos сред над 8000 души от 8 европейски държави, разкрива, че за впечатляващите 92% от анкетираните е важно да подобрят поне един аспект от своя начин на живот. Същевременно едва 50% от тях са доволни от своите физически възможности. Huawei продължава да инвестира в изследователска и развойна дейност в областта на спорта и здравето, за да постигне по-високи нива на удовлетворение сред потребителите по целия свят. Здравната лаборатория във Финландия разполага с мултидисциплинарен научен екип, съставен от 6 научни изследователи и 20 експерти от 5 основни области - физиология, изкуствен интелект, машинно обучение, софтуерно тестване и софтуерно инженерство - от 7 държави от Европейския съюз. Всяка област на изследванията в сферата на спорта и здравето отговаря на най-високите световни стандарти.

 

Спортни симулации от световна класа

Лабораторията симулира реалистични спортни среди и сценарии в 5 основни области за тестване, покриващи над 20 вида спорт и проследяващи над 200 физиологични и биомеханични показатели. Основните 5 области включват шоков басейн, ски симулатор, многофункционална бягаща пътека, бягаща пътека, пригодена за изследвания и открита фитнес зала с различни сърдечносъдови тренировки. Ефективността се измерва както с високо усъвършенстваните машини, така и с помощта на най-новите носими устройства на Huawei, като HUAWEI WATCH GT 4.

Изграденият от Huawei собствен шоков басейн дава възможност за прецизна оценка на плувните постижения на спортистите. Басейнът е оборудван с динамични водни струи с контролируем токов дебит до 350 м3/час, които позволяват промяна на температурата и качеството на водата.

Ските са един от най-популярните спортове в Европа и лабораторията притежава ски симулатор с регулируема скорост и наклон, интерактивни маршрути и препятствия. Той е оборудван със сензори, които засичат скоростта, силата и позицията на каращия и ъглите на завиване, като генерират и данни за ефективност.

Многофункционалната бягаща пътека може да тества бягане, колоездене, състезания с инвалидни колички и др. с регулируема скорост до 50 км/ч. Тя приема GPX данни от GPS устройства, за да симулира истински терени и маршрути, пресъздавайки реални сценарии, които по-точно тестват уменията за бягане/колоездене. След това камерата научно изследва ефективността, осигурявайки незабавна обратна връзка, за да позволи подобряване на техниката в реално време.

 

Интеграцията на HUAWEI WATCH GT 4: усъвършенствани носими устройства за наблюдение на здравето

Лабораторията ще провежда ежедневните си изследователски тестове с помощта и на най-новия HUAWEI WATCH GT 4. Със смарт часовника водещите технологии за мониторинг на здравето и фитнеса на Huawei ще бъдат използвани за точно измерване на физиологичните данни. Например научният модел за обучение TruSportsTM на смарт часовника е в състояние да определи количествено способността на потребителите да бягат, да записва и анализира данните от тренировките, да предоставя персонализирани предложения и да помага на потребителите да поддържат здравословен начин на живот.

HUAWEI WATCH GT 4 ще се използва и за оценка на човешкия кардиопулмонален капацитет (максимален обем на O2), което позволява на изследователите да оценяват спортните способности и постижения, за да подобряват безопасността по време на упражненията.

Най-новото приложение Stay Fit на часовника и функцията Activity Rings могат да осигурят оценка на цялостното движение и ефективност по време на тренировъчни сесии, давайки по-детайлна информация за разхода на енергия и здравето на сърцето. Базиран на най-новата HUAWEI TruSeenTM 5.5+ технология, часовникът осигурява висока точност при определяне на изразходваните калории и приема им в сравнение с основните алгоритми, използвани на пазара.

Съвместно сътрудничество с европейските здравни институции и изследователски групи, включително изследването на сърдечносъдовото здраве на ЕС. За да подобри истински живота на потребителите чрез иновативни технологии в областта на спорта и здравето, Huawei активно си сътрудничи с местни финландски институции и регионални европейски експерти.

iCARE4CVD е част от Инициативата за иновативно здравеопазване, която обединява медицинската и технологичната индустрия и Европейския съюз, една от най-амбициозните изследователски инициативи в областта на изкуствения интелект и сърдечносъдовите заболявания. В момента Huawei е единственият производител на носими устройства, участващ в iCARE4CVD.

Компанията ще ръководи съвместно работния пакет, разработващ методи за подобряване мотивацията на пациентите. Също така Huawei ще предоставя интелигентни носими устройства, които могат да показват функции като физическа активност, качество на съня, сърдечна и дихателна функция 24 часа в денонощието. Този проект би могъл да даде информация на специалистите, която ще промени лечението и проследяването на хроничните сърдечносъдови проблеми, използвайки носимите устройства на Huawei за подобряване на скрининга на този вид заболявания.

Huawei е съосновател на сдружението Interlive с 6 топ европейски университета. С един от най-точните и стриктни стандарти за тестване консорциумът се стреми към разработване на препоръки за добри практики за носимите устройства, свързани с измерване на преки и производни показатели. Партньорството допълнително затвърждава надеждността на носимите устройства на Huawei и гарантира продължаващата им научна валидност въз основа на четири стандарта: сърдечен ритъм, брой стъпки, разход на калории и VO2 Max (максимален прием на кислород).

 

Вижте още: Huawei FreeBuds Pro 3 – рафиниран звук за взискателен вкус (РЕВЮ)