През 2017 година китайската компания Huawei успя да достави 153 милиона смартфона, което я постави на трето място точно зад Apple и Samsung. Тази година обаче Huawei има амбицията да е още по-напред с целта 200 милиона доставени смартфона.

Това го казва не кой да е, а самият главен изпълнителен директор на CBG (Consumer Business Group) Ю Ченгдонг. По време на представянето на Honor Play в Китай той разказва за бъдещите планове на Huawei и смята, че няма да има никакви пречки пред постигането на тази цел. Не трябва да изключваме факта, че в периода между 2010 и 2017 година смартфон бизнесът на компанията е нараснал цели 51 пъти. Така че сега дори с увеличение под 25% китайците спокойно ще могат да доставят 200 милиона устройства преди края на годината.

Въпреки оптимизма на Ченгдонг до края на годината има доста време, така че всичко е относително. Apple миналата година достави 215 милиона смартфона. Според анализатори 2018 година ще бъде по-слаба за компанията заради намаляване на интереса към флагманите, но дори така бройката им няма да се смъкне достатъчно, че да отстъпят мястото на Huawei.

В крайна сметка най-голямата цел на Huawei е да задмине и Samsung по продажби. Корейците може да са доминиращи в пазара на САЩ, но затова пък китайците се фокусират повече върху европейските и азиатските пазари. Huawei са номер едно в Китай, а в Европа и Индия също са доста напред в класациите. Това донякъде се дължи на нискобюджетните устройства Honor.

В общи линии е рано да спекулираме какво ще се случи до края на годината, но със сигурност в момента битката за челните позиции на смартфон пазара е много интересна.

Тагове: