Panasonic представи прототипи на два изключително любопитни телевизора, с които демонстрира резултатите от своите усилия за разширяване границите на телевизията.

Първият прототип, носещ кодово име MegaCon (от Мега Контраст/Mega Contrast), използва два LCD слоя, за да осигури характеристики на черния цвят, съизмерими с тези на OLED телевизорите, и същевременно способност за постигане на много висока яркост на образа. Дисплеят използва 4K цветен външен панел и черно-бял вътрешен панел за директно модулиране на LED подсветката. По този начин се извършва затъмняване на подсветката на ниво пиксел и се реализира контраст от 1 000 000 : 1, непостижим досега за LCD панелите. По отношение на яркостта дисплеят може да поддържа пълна пикова яркост от 1000 нита за неопределено дълго време, като същевременно покрива 99% от стандарта за цвят DCI P3.

Прочети още: 650 космически кораба дават интернет на Северния полюс

Другият прототип е прозрачен OLED дисплей, резултат от сътрудничеството на Panasonic и Vitra по концептуален изследователски проект. Видяхме въпросния с очите си по-рано през годината на събитие на Panasonic, на което бяхме поканени. Той показва как японската компания работи върху по-доброто интегриране на електронни устройства в жилищните пространства, така че те да се сливат с интериора и да остават на заден план, когато не се използват.

Телевизорът е вграден в дървена рамка и наподобява стъклен шкаф. Като такъв той се вписва естествено във всяко съвременно жилищно пространство. А в момента, в който бъде включен, се превръща в ярък OLED екран.

Все още липсва информация кога можем да очакваме любопитните модели и като реални, разпространявани в търговските вериги.

Тагове: