OneWeb - аерокосмическа компания, която планира да пусне интернет връзка от Космоса - обяви плановете си да осигури покритие на Северния полюс още през 2020 г. С помощта на планирано мегасъзвездие от сателити компанията се похвали, че може да осигури високоскоростен интернет за домове, лодки и самолети, разположени над 60-ия паралел северна ширина.

OneWeb е една от многото компании, които се стремят да осигурят интернет от Космоса, използвайки сложна мрежа от спътници и наземни станции. Компанията планира да пусне първоначално мрежа от 650 космически кораба, които ще излъчват интернет връзка към наземни терминали. Тези космически кораби ще се движат в сравнително ниска орбита, намалявайки времето, необходимо за достигане на сигнала до повърхността долу. С толкова много спътници компанията твърди, че може да осигури глобално покритие, като поне един спътник ще е видим от всяко кътче на Земята по всяко време.

Други компании, по-специално SpaceX и Amazon, също работят по създаването на мегасъзвездия от спътници, които по предварителни планове трябва да са дори по-големи от съзвездието на OneWeb. През април Amazon анонсира, че планира да пусне съзвездие от над 3200 спътника, докато SpaceX възнамерява техните две съзвездия да съдържат близо 12 000 сателита.

Виж още: Този кабел за зареждане може да ви отнеме контрола върху всичко, което зареждате с него