Илон Мъск изгуби десетки милиарди долари миналата седмица и си ги върна за един ден, след като акциите на Tesla скочиха с 20 процента. Само във вторник, 9 март, той добави 25 милиарда долара към своето богатство, довеждайки го до внушителните 174 милиарда долара. Това е в рязък контраст с миналата седмица, когато Мъск изгуби 27 милиарда долара при разпродажбата на известна бройка акции. Мъск притежава 18 процента от акциите на Tesla.

Той и шефът на Amazon Джеф Безос непрекъснато си разменят позицията на най-богат човек на света. Мъск все още е на второ място, макар да изостава само с 6 милиарда долара от Безос, чието състояние се оценява на 180 милиарда долара. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс остава третият най-богат човек на света със 137 милиарда долара.

Независимо от колебанията в цените на акциите на Tesla Мъск най-вероятно ще приключи тази година още по-богат. Той никога досега не е продал нито една акция на Tesla.

Същевременно Мъск е и най-големият акционер в космическата компания SpaceX, която не се търгува на борсата. Компанията приключи пореден кръг на набиране на средства през февруари. Въпреки че Мъск не разкрива подробности, предполага се, че тогава са набрани още 850 милиона долара, което увеличи оценката на компанията с 60 процента до 74 милиарда долара.

Снимка: shutterstock

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

Тагове: