Бивш инженер на Google и настоящ директор по инженерните въпроси в Twitter наскоро се сблъска с потенциален проблем с поверителността на WhatsApp на своя Pixel 7 Pro. Според функцията на таблото за поверителност на Google приложението е използвало микрофона му поне девет пъти през нощта, и то без взаимодействие от страна на потребителя.

Фоад Дабири съобщи за проблема в Twitter през уикенда, публикувайки скрийншот, който показва, че WhatsApp получава достъп до микрофона му с прекъсвания в ранните сутрешни часове. Като се има предвид историята на Meta - компанията - майка на WhatsApp - с проблеми с поверителността, проблемът разбираемо предизвика гнева на много интернет коментатори.

Потребителите на микроблогинг мрежата бързо се обединиха в критиката си, като сред тях беше и ексцентричният милиардер Илон Мъск. Главният изпълнителен директор на Twitter не пестеше думи, когато изразяваше мнението си за практиките за защита на личните данни на Meta, като дори стигна дотам, че заяви, че на WhatsApp категорично не може да се има доверие.

Когато друг потребител написа в Twitter, че е изненадващо колко много хора не осъзнават, че WhatsApp е собственост на Meta, Мъск уточни, че "основателите на WhatsApp напуснаха Meta/Facebook с отвращение, започнаха кампанията #deletefacebook и допринесоха значително за изграждането на Signal". След това той постави под съмнение посоката, в която Meta е насочила приложението за чат, след като е поела разработването му, като добави: "Това, което [основателите на WhatsApp] научиха за Facebook & промените в WhatsApp, очевидно ги разтревожи силно".

Докато Мъск и други коментатори намекваха за отдавнашни конспиративни теории, че Facebook шпионира своите потребители, самата WhatsApp посочи недостатък в софтуера на Google за управление на поверителността като вероятен виновник за проблема на Дабири. Компанията смята, че записите в дневника, показващи достъпа на WhatsApp до микрофона, са неправилно разпределени и се е свързала с Google, за да ѝ помогне да стигне до дъното на нещата.

Както вече обяснихме, малко вероятно е Facebook да ви шпионира, използвайки микрофона на телефона ви. Много по-вероятни са подозрителни ситуации, като например разговор с приятел за даден продукт, след което да видите реклама за този продукт онлайн, да са резултат от усъвършенствани рекламни тракери, отколкото от истинско шпиониране.

Снимка: Unsplash

Виж още: McAfee ви предупреждава да изтриете тези 38 приложения за Android