Предприемачът милиардер Илон Мъск се прицели към придобиване на Twitter с оферта от 43 милиарда долара. Главният изпълнителен директор на Tesla каза, че компанията за социални медии трябва да бъде частна, за да се разрасне и да се превърне в платформа за свобода на словото.

Когато по време на TED Talk във Ванкувър беше попитан за офертата, Мъск отговори: „Мисля, че е много важно да има приобщаваща арена за свобода на словото“. Към момента той е вторият по големина акционер в Twitter в Сан Франциско.  

Мъск направи офертата в сряда в писмо до борда на Twitter - платформата за микроблогинг, която се превърна в глобално средство за комуникация за отделни лица и световни лидери - и беше оповестена публично в регулаторна документация в четвъртък. Неговата офертна цена от 54.20 долара на акция представлява 38% отгоре към приключването на Twitter на 1 април, последния ден за търговия, преди неговият дял от 9.1% в платформата за социални медии да бъде публикуван публично.

Мъск, най-богатият човек в света със състояние от 273.6 милиарда долара според изчисленията на Forbes, отхвърли поканата да се присъедини към борда на Twitter в събота, след като разкри своя дял - ход, който според анализаторите сигнализира за намеренията му за поглъщане, тъй като място в борда би ограничило акционерното му участие само до под 15%.

Мъск намекна за възможността за враждебна оферта, при която той ще заобиколи борда на Twitter и ще изпрати офертата директно на акционерите му, пишейки: „Би било грешка да не поставим тази оферта на гласуване на акционерите“.

Според анонимен източник Twitter оценява офертата с насоки от Goldman Sachs и Wilson Sonsini Goodrich & Rosati. Компанията също така подготвя защитна мярка срещу увеличаването на дела на Мъск още в петък, казва източникът.

Акциите на Twitter паднаха с 2% в следобедната търговия. Инвеститорите не бяха убедени веднага в този ход.

Принцът на Саудитска Арабия Алуалид бин Талал написа от своя потвърден акаунт за сделката. Описвайки себе си като един от „най-големите и дългосрочни акционери на Twitter“, той каза, че офертата на Мъск подценява компанията, и я отхвърли.

Мъск от своя страна каза в Twitter, че това е неговата „най-добра и последна оферта“ и каза, че ще преразгледа инвестицията си, ако бордът я отхвърли.

„Това не е начин да се правят пари“, каза Мъск по време на TED Talk. „Моето силно интуитивно усещане е, че наличието на публична платформа, на която има максимално доверие и е широко приобщаваща, е изключително важно за бъдещето на цивилизацията“, добави Мъск.

Мъск, който се самоопределя като „абсолютист на свободата на словото“, критикува платформата за социални медии и нейните политики и наскоро проведе анкета в Twitter, питайки потребителите дали вярват, че тя се придържа към принципа на свободата на словото.

След като Twitter забрани бившия профил на президент Доналд Тръмп поради опасения относно подбуждането към насилие след миналогодишната атака на Капитолия на САЩ от неговите поддръжници, Мъск написа: „Много хора ще бъдат много недоволни от технологичните компании на Западното крайбрежие като де факто арбитър на свободата на словото“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Илон Мъск грабна почти 10% от Twitter 

 

Тагове: