Не е тайна, че милиардерът Илон Мъск обича интернет феномена, наречен „meme“. Той често публикува такива снимки в Twitter, където има над 61 милиона последователи. Въпреки че някои не харесват неговия навик за retweet-ване, тъй като той често пренебрегва нуждата да отдаде признание на създателите на оригинални графики, други се възползват от практиката на Мъск, включително самопровъзгласилата се за „любител творец“ Ева Бейлин.

Бейлин беше развълнувана, когато Мъск публикува нейното творение преди дни. „Най-голямата награда е върховният господар на миймовете да използва вашия мийм“, казва 28-годишната Бейлин пред CNBC Make It.

Въпреки че Мъск не ѝ даде никакъв кредит като автор, тя е безкрайно щастлива и добавя, че му е голям фен. Миймът на Бейлин, който тя нарече „Любов във времето на Web3“, изобразява анимационна двойка, която се възхищава на цените на биткойн и етериум, които са съответно 69 000 и 4200 долара. Въпреки че сумата, за която се търгува криптовалутата, не е достигнала 69 000 долара, цифрите са очевиден намек към поп културата на интернет.

Като директор на The Graph Foundation, която поддържа протокола за блокчейн данни The Graph, Бейлин е запалена по Web3, което е децентрализираната итерация на интернет, която захранва базирани на блокчейн приложения като например NFT.

„Любов във времето на Web3“ привлече много внимание след поста на Мъск. Същата нощ Бейлин го посочи като NFT или незаменим токен на пазара Zora и два дни по-късно го продаде за пет единици етериум, което е около 19 800 долара при текуща цена, на анонимен купувач.

Въпреки че идеята за създаването на мийма е била на Бейлин, тя не е проектирала образа на рисуваната двойка или редактирала цените на криптовалутите. Жената е вдъхновена да създаде хумористичното произведение, след като вижда публикация от друг Twitter потребител. За да компенсира създателя на картинката, използвана като основа на мийма, известен като @shegenerates, Бейлин ѝ е дала 20% от приходите от продажбата на NFT.

„Лично аз съм блокирала Мъск в Twitter, така че видях едва след като Ева публикува, че той го споделя. Иска ми се и аз да имам всички тези харесвания, защото мога само да си представя колко серотонин би произвел мозъкът ми с цялото това внимание, но миймовете са без разрешение, така че е страхотно да виждам неща, които споделям, да стават популярни“, казва @shegenerates.

Бейлин не познава създателката на изображението с анимационната двойка и поради правната сива зона, в която съществуват NFT, не е ясно дали използването на това изображение нарушава някакви потенциални закони за авторското право.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Няколко мрачни аспекта на изкуствения интелект, които вещаят опасности за човечеството