Английската компания Spacebit обяви, че иска да изпрати космически апарат на Луната още тази година. Това ще бъде първата британска мисия до лунната повърхност, а екипът залага на дизайн на машината, който ще бъде много различен от сондите, които обикновено изпращаме на Луната и на другите планети.

Вместо с колелета луноходът на Spacebit изглежда като паяк и ще ходи по лунната повърхност. Неговото официално име е Asagumo и трябва да тежи само 1.3 кг и се захранва със слънчева енергия.

Подобен дизайн прави машината много евтина и Spacebit се надява да изстреля лунохода през есента на 2021 г. с ракета Vulcan. Той ще бъде снабден с HD камера и триизмерен радар, с които да изпраща до Земята информация за света около себе си.

Според Spacebit при завръщането си на Луната хората се нуждаят от място за живот и луноходът може да бъде полезен за изследване на гостоприемния терен. Тъй като той се движи на четири крака, а не се търкаля на колела, той може да преодолява терен и да достигне места, които са недостъпни за луноходите с колела. Паякоподобният дизайн пък прави машината по-добра в катеренето при изследване на вертикален терен.

Снимка: Spacebit

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви

Тагове: