В дома на Илон Мъск назряват проблеми.

Само за 24 часа нетната стойност на активите на милиардера се срина с 13 млрд. долара, съобщава Bloomberg, и то на 20.04.2023 г. - любимата дата на Мъск за шеги с марихуаната.

И това не беше само фактът, че космическият кораб Starship на SpaceX започна да се върти неконтролируемо, завършвайки с масивна експлозия малко след като космическата компания стартира първия в историята опит за изстрелване на ракета в орбита. Мъск присъстваше на събитието в тестовите съоръжения на компанията в Бока Чика, Тексас, и мрачно наблюдаваше как ракетата започна да се отклонява от курса - може би подходяща аналогия за 20-ия ден от седмицата, който трябваше да бъде неговият ден.

Макар че много експерти оттогава твърдят, че колосалната експлозия на SpaceX в небето е била успешна заради събраните данни, други големи начинания на Мъск също пострадаха, като Tesla разкри разочароващи резултати за първото тримесечие, заради които акциите на производителя на електрически превозни средства се сринаха с над 9%. Това беше почти тримесечно дъно за автомобилния производител, като намаляването на цените се отрази тежко на маржовете на печалба на компанията, разочаровайки Уолстрийт.

Много инвеститори все още са откровено ядосани на Мъск за продължаващите му изцепки и за това, което според тях е равносилно на изоставяне на ръководната му роля в Tesla, докато се занимава със SpaceX и Twitter.

"Налице е колективно разочарование", заяви пред Bloomberg акционерът в Tesla Иван Фришберг. "През последната година стана съвсем ясно, че Tesla страда от проблем с управлението."

"Не мога да си представя друг борд, който да позволява на главен изпълнителен директор да има толкова много външни бизнес дейности", заяви Кортни Уикс, изпълнителен директор на Investor Advocates for Social Justice, като посочи, че главен изпълнителен директор, който ръководи толкова много компании, е "безпрецедентен случай".

Не беше пощаден дори Twitter - мрежата, която напоследък изсмуква голяма част от времето на най-богатия човек в света. Компанията избра 4/20 за деня, в който премахна старите сини отметки за проверка на самоличността на известни потребители, преобладаващото мнозинство от които отказаха да плащат по 8 долара на месец за услугата.

Няколко известни личности, сред които писателят Стивън Кинг и легендата на НБА Леброн Джеймс, които заявиха, че никога не биха платили на Мъск за тази привилегия, бяха изненадани да открият, че техните отметки не са премахнати. Както се оказа по-късно, Мъск привидно е бръкнал в собствените си джобове, за да си плаща по 8 долара месечно от тяхно име. В много отношения това беше странно и отчаяно решение, особено като се има предвид, че никой не го е молил да направи такова нещо.

SpaceX вероятно е събрала много ценни данни по време на експлозията в четвъртък. Вбесяването на известни личности в Twitter, макар и да е очевидно безсмислено начинание, в крайна сметка също не е от голямо значение. Сигурно е обаче, че инвеститорите наблюдават с присвити очи ставащото и това вече има значение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Мина за скъпоценни камъни дава началния тласък в кариерата на Мъск

 

Тагове: