Знаете ли, че предполагаемата семейна мина за изумруди на Мъск, за която Илон напоследък казва, че е само слух, в миналото е била коментирана като съвсем реална?

"Ще платя един милион Dogecoin за доказателство за съществуването на тази мина!", написа Мъск в Twitter по-рано този месец, като по същия начин още през януари се оплака, че "това с фалшивата изумрудена мина е толкова досадно".

Е, според Ерол Мъск, ексцентричния баща на Илон, мината определено съществува.

"Когато прочетох това, се зачудих: "Мога ли да се боря за наградата, защото мога да докажа, че е съществувала", казва Ерол пред The Sun в ново интервю, визирайки туита на сина си за Dogecoin. "Илон знае, че това е вярно. Всички деца знаят за това."

"Илон ги е виждал (изумрудите) в нашата къща", добави той. "Той знаеше, че ги продавам."

Мината за изумруди е особено странен елемент от семейната легенда - не заради самото й съществуване, а заради по-скорошното решение на Илон внезапно и напълно да се откаже от предишните си твърдения.

В новото си интервю обаче Ерол изглежда има намерение да изясни случая, като обяснява пред таблоида, че е попаднал на италианския собственик на мината на летището в Замбия, което също е било собственост на въпросния предприемач. Италианецът очевидно казал на Ерол, че плаща на местни жители от Замбия да копаят за скъпоценни камъни, и Ерол решил да започне бизнес с този човек.

"Това, което Илон казва, е, че не е имало официална мина. Това беше скално образувание, стърчащо от земята в средата на нищото", казва Ерол пред таблоида, като отбелязва, че е държал участието си в операцията "под масата".

"Не е имало минна компания. Няма подписани споразумения или финансови отчети", обяснява той. "Никой не е притежавал нищо. Сделката беше сключена при ръкостискане с италианеца по времето, когато Замбия беше свободна за всички."

Ерол стига дотам, че казва, че с парите от изумрудите е платено преместването на сина му в САЩ, където Илон да продължи да учи със стипендия в бизнес училището "Уортън" към Университета на Пенсилвания - очевидно с парите от изумрудите в джоба си за разходи за живот. С други думи според Мъск-старши изглежда, че целият път на Илон към богатството и славата отвъд Южна Африка е бил постлан със замбийски изумруди.

"През това време", казва Ерол, говорейки за колежанските години на Илон, "успях да изпратя парите, които спечелих от продажбата на изумруди, на него и на брат му Кимбал за разходи за живот".

А защо Ерол смята, че синът му няма да признае, че мината е била истинска?

"Основната грижа на Илон е да не изглежда като "дете на доверителен фонд", което е получило всичко наготово", казва Ерол пред таблоида, но добавя, че мнението, че синът му се е родил със сребърна - или изумрудена - лъжица в устата, "не е вярно".

"Илон поемаше рискове и работеше като дявол, за да бъде там, където е днес. Изумрудите ни помогнаха да преминем през един много труден период в Южна Африка, когато хората масово бягаха от страната, включително и цялото семейство на майка му, а възможностите за печелене на пари бяха на изключително ниско ниво", продължава той. "Това е всичко."

Снимка: Unsplash

Виж още: Мъск иска да създаде TruthGPT за конкуренция на OpenAI и Google