Deepfake е една от онези технологии, която макар и впечатляваща и популярна, често се използва за престъпни цели. От известно време много компании са си поставили за цел да открият начини за идентифициране на истинско видео от манипулирано такова, но Intel изглежда са открили ефективно и иновативно решение.

Deepfake обикновено включва наслагване на нечие лице и глас върху изображението на друг човек и с течение на времето платформите за видео споделяне решиха да въведат известни ограничения.

Оттогава DF видеоклиповете стават все по-напреднали. Има много приложения, които позволяват на потребителите да вмъкват лица на приятели във видеа, както и видяхме процес, задвижван от AI, използван за обработка на стари кадри, който върна на екрана герои от миналото.

Но има и една неприятна страна на технологията: oсвен че се използва за създаване на фалшиво съдържание, тя служи и на измамници, кандидатстващи за отдалечени работни места. Имаше и приложение, създадено за дигитално премахване на женските дрехи. Но най-голямото безпокойство е как deepfake води до разпространението на дезинформация - по-рано тази година в социалните медии беше разпространен фалшив видеоклип на президента на Украйна Володимир Зеленски, в който той уж се предава.

Редица организации, включително Meta, Министерството на отбраната на САЩ, Adobe и Google, създадоха инструменти, предназначени да идентифицират deepfake. Версията на Intel и Intel Labs, уместно наречена FakeCatcher, използва уникален подход: анализиране на кръвния поток.

Вместо да използва метод, който изследва видео файла за издайнически знаци, платформата на Intel използва дълбоко обучение, за да анализира фините промени в цвета на лицата, причинени от кръвта, която тече във вените: процес, наречен фотоплетизмография, или PPG.

FakeCatcher разглежда кръвния поток в пикселите на изображението - нещо, което deepfakes тепърва ще усъвършенства - и изследва сигналите от множество кадри. След това прекарва данните през класификатор, който определя дали въпросното видео е истинско или фалшиво.

Intel твърди, че в комбинация с откритие, базирано на изследванията на погледа, техниката може да определи дали видеото е реално в рамките на милисекунди и с 96% степен на точност. Компанията добави, че платформата използва 3-то поколение Xeon Scalable процесори с до 72 едновременни потока и работи чрез уеб интерфейс.

Решение в реално време с толкова висок процент на точност може да направи огромна разлика в онлайн войната срещу дезинформацията. От друга страна, това също може да предизвика фалшификатите да станат още по-реалистични, докато създателите се опитват да заблудят системата.

Снимка: Intel

Виж още: Новият прототип на AI инструмент на Google пише вместо вас