Октомври е доста натоварен откъм събития - вече видяхме няколко на едни от най-големите технологични компании в света, а дори не сме преполовили месеца. Microsoft също не иска да се отказва от традицията и по време на хардуерното си виртуално събитие представи няколко интригуващи устройства. На челно място застанаха Surface Laptop 5, Surface Pro 9 и Surface Studio 2+ като обещание, че Microsoft не се отказва лесно от идеите си.

13.5-инчовата версия на Surface Laptop 5 пристига в два допълнителни нови цвята Sage и Sandstone. Не са направени и много промени относно портове – ще получите USB-A порт, 3.5-милиметров жак за слушалки, Surface Connect Port и USB-C порт. Нововъведението е поддръжката на Thunderbolt 4, което означава, че можете да свържете 4K монитор и да прехвърляте големи файлове с по-високи скорости. Очаквано Surface Laptop 5 се доставят с процесор Intel от 12-то поколение – i5 или i7 за 13.5-инчовия вариант и съответно с по-мощния i7 за онези, които смятат да заложат на размер на дисплея от 15 инча. Началната цена е 1000 щатски долара.  

Новият Surface Pro 9 също е с по-мощен процесор - потребителите могат да избират между Intel Core от 12-о поколение (i5 или i7) или 5G модел, захранван от чип Microsoft SQ 3 от Qualcomm. И тук има две нови допълнителни опции - Sapphire и Forest. Останалите опции са добре запазени от Surface Pro 8 - същия голям и ярък дисплей, добри възможности за слабо осветление на камерите, Thunderbolt 4 портове и поддръжка за Slim Pen 2 (в комплект с подвижна клавиатура, която го придържа и зарежда). Стартовата цена също е 1000 долара.  

Може би някои се изненадаха от Surface Studio 2+, като модел, насочен към графичните дизайнери, не се е появявал от 4 години. В сравнение със Surface Studio 2 екстериорът остава почти непроменен, с 28-инчов сензорен дисплей (резолюция 4500 x 3000 пиксела), гъвкави панти и стерео високоговорители с Dolby Atmos. Надстройките на Microsoft сега са три USB-C/Thunderbolt 4 порта и два USB-A порта заедно с 3.5 мм жак за слушалки и 1 Gigabit Ethernet конектор. Ще имате поддръжка на външен дисплей за до три 4K UHD монитора с честота на опресняване до 60 Hz.  
Процесорът е Intel Core i7-11370H от 11-о поколение и графична карта Nvidia GeForce RTX 3060 и разбира се - поддръжка на Windows 11 Pro. Microsoft изтъкват, че Surface Studio 2+ предлага 50% по-бърза производителност на процесора и двойно по-висока графична производителност. Що се отнася до аксесоарите, Studio 2+ се предлага с Surface Pen, Surface Keyboard и Surface Mouse. Цената на Surface Studio 2+ започва от 4500 долара.

 
Като допълнение се появи и Microsoft Presenter+, който е предназначен за онези, които правят доста презентации в Microsoft Teams. Цената му е 80 долара и срещу тях получавате един вид дистанционно управление за презентациите си - различните бутони позволяват да управлявате слайдовете, да спирате звука, да насочвате вниманието към определена информация и т.н. 

Microsoft Audio Dock пък е един вид зарядна станция с високоговорители в компактна форма. С четири порта, включително HDMI, два USB-C и USB-A, можете да го използвате, за да включите до два монитора и да зареждате телефона си, без да претрупвате бюрото си. Според Microsoft има опции за шумоизолиране или напълно изключване на звука. Цената е 250 долара.  


Технологичната компания представи и компютърен хардуер за хора с ограничена подвижност. Гамата включва устройства като адаптивна мишка, програмируем бутон и хъб за безжично свързване към компютър. 

Снимки: Microsoft

Виж още: Деактивирайте тези функции в Windows 11 за по-добра производителност в игрите

Тагове: