Спомняте ли си онзи път, когато Google показа мощта на своя изкуствения интелект, като демонстрира разговори между Плутон и хартиен самолет? Експериментът беше задвижван от LaMDA, един от най-новото поколение разговорни AI модели на Google. Сега Google използва LaMDA, за да изгради Wordcraft: прототип на инструмент за писане, който може да помогне на креативни писатели да създават нови истории.

Инструментите за писане, базирани на AI, не са нови. Вероятно сте чували за Grammarly или инструменти за копирайтинг като Jasper. Това, което прави Wordcraft малко по-различен, е, че той е оформен като средство за подпомагане на създаването на художествени произведения. Google го описва като нещо като „текстов редактор с цел“, вграден в уеб-базиран текстов процесор. Потребителите могат да подканят Wordcraft да пренапише фрази или да го насочат, за да направи изречението по-смешно. Той може също да описва обекти, ако бъде поискано, или да генерира подкани. Накратко това е нещо като комбинация на редактор и партньор в писането в един AI инструмент.

За да тества Wordcraft, Google създаде семинар с 13 професионални писатели, за да види колко добре работи прототипът. Въпреки че изглежда, че писателите оценяват Wordcraft като начин за предизвикване на нови идеи, те единодушно се съгласиха, че инструментът няма да замени авторите в скоро време. Като за начало инструментът не беше добър в придържането към стил на разказ и създаваше средно или клиширано писане. Освен това се придържаше към изпитани клишета, като същевременно избягваше „злите“ герои.

Wordcraft очевидно все още е в експериментален етап. Въпреки това прототипът беше забавен за използване дори ако най-вече участниците се опитваха да видят колко абсурдни биха могли да звучат текстовете само с една подкана. Ако сте любопитни, можете да разгледате девет истории, излезли от Работилницата на писателите на Wordcraft тук.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генерираното с изкуствен интелект аниме не е по вкуса на феновете