Инженерите от AMD постигат големи крачки в областта на суперкомпютрите от известно време. Току-що суперкомпютърът Frontier – една от няколкото машини, задвижвани от персонализираните компоненти на червения екип – зае челно място не само в класациите Top500 и Green500, но и в класацията за производителност на HPL-AI. Това е огромен подвиг за компанията и говори за суровата мощност на чиповете, които AMD произвежда в днешно време.

В процеса на това суперкомпютърът Frontier в Националната лаборатория на Оук Ридж (ORNL) се превърна в „първата истинска машина за екзамащабни изчисления“, според съобщенията на Top500 класацията.

Суперкомпютърът се захранва от 3-то поколение оптимизирани за изкуствен интелект, 64-ядрени процесори 7A53s EPYC на AMD и четири специално създадени графични процесора Radeon Instinct MI250x Accelerator.

Само за да разберем вида мощност, за който говорим тук, процесорът на AMD осигурява 1.1 екзафлопа изчислителна мощност, което при пикова производителност се равнява на 1.1 квинтилиона изчисления в секунда. За сравнение захранвана от Nvidia GeForce RTX 3090 машина предлага само около 35 (и малко) терафлопа.

Всичко това прави суперкомпютъра Frontier най-бързия в света в момента и официално първия, който преодолява екзамащабната бариера.

„Простият начин да помислим за това е, че Frontier ще ни даде тласък на ускорение с фактор осем“, обяснява официално видео по повод постижението. С други думи, ще можем да се справим с проблеми, които са осем пъти по-сложни в същия период от време, необходим за извършването на тези изчисления сега.

Освен това невероятно постижение Frontier също така претендира, че е вторият най-ефективен суперкомпютър в списъка Green 500. Всъщност това нещо може да осигури 52.23 гигафлопа на ват енергийна ефективност от един шкаф, което е 11.33 гигафлопа на ват в сравнение с единствената машина, която не е на AMD в топ 5.

На първо място е Frontier TDS, също захранван от оптимизирани от AMD процесори 3-то поколение EPYC и графични процесори AMD Instinct MI250X.

Червеният екип отбелязва, че следващите стъпки за Frontier включват „продължаващо тестване и валидиране на системата, която остава на път за окончателно приемане и ранен научен достъп по-късно през 2022 г.“. След това машината ще бъде отворена за „пълна научна дейност“ в началото на 2023 г.

Наистина само си представете всичко добро, което можем да направим в областта на науката и медицината с изчислителна мощност (и ефективност) като тази зад нашите начинания.

Снимка: OLCF

Виж още: Дали смартфоните ще успеят да изпратят DSLR в забвение?