Това не е първоаприлска шега. Нито къснооктомврийска. Ройтерс предаде, че Министерството на външните работи на Китайската народна република се е обърнало към президента на САЩ Доналд Тръмп с препоръката да премине към смартфон на Huawei, ако случайно се опасява, че неговият iPhone е обект на международен шпионаж.

Това се е случило вследствие публикация на New York Times, съобщаваща, че щатското разузнаване е регистрирало прониквания от страна на руски и китайски шпиони в личния iPhone на президента Тръмп. Главният невъзмутимо окачестви материала на NYT като "протяжен и скучен", а от страна на Китайското МВнР му пригласиха: "публикацията е доказателство, че New York Times разпространява фалшиви новини".

Макар и да се закача тънко, Huawei има незавидна репутация в САЩ заради нестихващите подозрения на агенциите за разузнаване, че произвежданата от нея и други китайски компании телекомуникационна техника им отваря "вратички" за шпионаж. Поради този може би целенасочен "черен пиар" за китайските производители на смартфони, и по-конкретно за Huawei и ZTE, е трудно към невъзможно да пробият на американския пазар.

Поради мащаба и влиянието си на местна почва гореспоменатите компании са заподозрени от американското разузнаване в твърде тесни връзки с китайското правителство и управляващата Китайска комунистическа партия, което не се нрави нито на държавната администрация, нито на средностатистическия американец.

Тагове: