В безпрецедентен ход вчера администрацията на президента Доналд Тръмп официално затвори щатският пазар за китайските телекомуникационни компании. На прицел отново е най-вече гигантът Huawei, макар че в подписаната от Тръмп заповед няма посочени конкретни компании.

Малко по-късно Министерството на търговията излезе с изявление по темата, цитирано от Reuters, в което обявява, че е включило Huawei и още 70 вързани с нея компании в специален списък, с което на практика забранява на телекома да търгува с американски компании без одобрението на правителството на САЩ.

Вижте още: Новите мита на Доналд Тръмп удрят технологичния сектор на Китай

Според коментара на The Wall Street Journal по този начин администрацията на Тръмп напълно изолира Huawei от достъп до американския пазар и реално следва да се тълкува като официална забрана към китайската компания да прави бизнес в страната.
Заповедта на президента обявява извънредно положение в телекомуникационния сектор с цел защита на националния интерес от компании, които представляват заплаха за сигурността на САЩ.

Тъй като обхватът на предприетите мерки е изключително мащабен, те ще се отразят не само върху бизнеса на Huawei, но и върху редица американски компании, които доставят компоненти и оборудване за китайския телеком.

Коментарът на Huawei, цитиран от държавната медия на Китай "Глобал Таймс": "Ако САЩ ограничат Huawei, това няма да направи Америка по-безопасна, нито по-силна. Това само ще принуди САЩ да използват по-лошо и скъпо алтернативно оборудване, изоставайки от другите страни и в крайна сметка ще навредят на американските компании и потребители".

Много анализатори смятат, че тоталната забрана, наложена от Тръмп, ще доведе до затруднения в използването на Google Play Store и различни Google приложения върху устройства, работещи с Android.

Интересното е, че Министерството на търговията все още не е обявило конкретни детайли относно наложените забрани и за сега се ограничава с мъглявото „ще използваме регулативните инструменти, с които разполагаме, и в рамките на 150 дни от заповедта на президента ще преразгледаме транзакциите, които тя засяга“.

Без съмнение това е поредният ход в търговската война, която Тръмп поведе с Китай още от началото на мандата си. До момента под негово ръководство САЩ нееднократно обвиняваха Huawei, че представлява заплаха за телекомуникационната инфраструктура и националната сигурност на страната.

Макар че американското правителство така и не успя да осигури конкретно доказателство, че Huawei шпионира в полза на Китай, Тръмп (в типичния за него стил) обяви, че „САЩ смятат, че няма нужда от доказателство, че Huawei представлява заплаха”.
При всички случаи подобен ход представлява грубо посегателство срещу принципите на свободната търговия, а говорителят на китайското външно министерство, цитиран от Associated Press, го нарича „злоупотреба с мерките за контрол на експорта“.