В първите часове на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас, Intel демонстрира новите си процесори, които поставят в един модул интелски чип и графична карта на AMD – Radeon RX Vega. Чипсетът от тип APU разполага с възможност за настройване и засилване (т.нар. overclock) на параметрите на CPU-то, графичната карта и HBM2 паметта. Това е първият продукт след обявяването на изненадващото партньорство между двата основни конкурента на пазара за PC процесори през ноември миналата година. На CES вече бяха обявени и първите устройства, които използват новия чипсет, като например Spectre x360 15 на HP.

Изчислителна мощ за по-тънки устройства

Според Intel, възможностите на новите процесори са съпоставими с параметрите на видео картите на GTX 10 серията на Nvidia (с архитектурата Pascal). Основното предимство при използването на технологията на AMD е, че позволява да се намали дебелината на устройството. Ако при сегашнaта комбинация от чипове на Intel с отделна видео карта на Nvidia се побираха в лаптопи с дебелина от 26 мм, то тези с Radeon RX Vega могат да се поберат в джаджи с дебелина от 17 мм. Затова и стремежът на разработчика е да използва тези процесори в по-тънки устройства и за претенциозни потребители като геймъри, създатели на съдържание и решения за виртуална реалност.     

Новото семейство процесори

Гамата от процесорни модули на Intel, които включват Radeon RX Vega, за момента е съставена от четири варианта Core i7 и един Core i5. Двата чипсетa от по-висок клас разполагат с по-добрия модел Radeon RX Vega GH, a останалите три – с Radeon RX Vega GL. Самият комплект се състои от видео картата, процесорът и HBM2 паметта.

Флагманскияt модел Core i7-8809G има четири ядра и 8MB L3 кеш. Тактовата честота може да достигне 4.2 GHz, при базова от 3.1 GHz. Най-достъпният представител на Intel с Radeon RX Vega е Core i5-8350G, който също е четириядрен с базова честота от 2.8 GHz, която може да се увеличи до 3.8 GHz.

Странното партньорство

Като оставим настрана характеристиките не трябва да забравяме, че Intel и AMD са основни конкуренти при производството, както на процесори, така и на вградени видео карти. Изборът за партньорство между двете компании не е случайно. Intel e лидер по брой продадени вградени карти, защото идват с процесорните чипове, които продават. В същото време графичните им модули не могат да се сравняват по производителност с тези на NVIDIA. AMD лесно им предоставя тази компетенция, като в замяна получава достъп до пазара за мобилни и преносими устройства, в който няма почти никакво участие. На второ място е вече споменатото предимство на технологията на Radeon RX Vega по отношение на дебелината и факта, че може да се побере в по-тънки устройства.