iOS захранва всички iPhone-и и е в основата на iPadOS, която захранва всички iPad-и. Поради това Apple наистина обмисля какви функции да добави към операционната система, като предпочита да изчака и да усъвършенства функцията, преди да я разпространи сред милиони потребители. На конференцията WWDC 2023 Apple обяви iOS 17 и всички нови функции, с които тя ще бъде снабдена. С пускането на първата публична бета-версия на iOS 17 Apple има още няколко функции, които беше запазила като изненада, включително възможността да се правят превъртащи се снимки на екрана и двуезичната Siri.

Както бе забелязано от Techcrunch, с пускането на първите публични бета-версии на iOS 17 и iPadOS 17 Apple въвежда още някои нови функции.

За първи път потребителите на iPhone вече могат да правят скрийншоти на цяла страница, без да се налага да прибягват до хамалски приложения и обходни пътища. С iOS 17 можете да направите превъртащ се скрийншот на уебстраница, документ или имейл, който надхвърля дължината на екрана на вашия iPhone.

Трябва да инициирате скрийншот както обикновено (натиснете и освободете едновременно страничния бутон и бутона за увеличаване на звука). След това докоснете екранната снимка в долния ляв ъгъл и щракнете върху Цяла страница, за да започнете да правите превъртаща се екранна снимка. След като приключите, можете да запазите скрийншота като изображение или като PDF файл.

Струва си да се отбележи, че Google добави превъртане на скрийншоти в платформата Android едва с Android 12. Преди това производителите на оригинално оборудване имаха свои собствени имплементации, за да постигнат този ефект. Така или иначе, чудесно е да се види, че потребителите на iPhone вече също могат да му се наслаждават.

Догонвайки Google Assistant и Alexa, Siri вече може да говори и разбира два езика едновременно. Apple добавя поддръжка за двуезични заявки към Siri, като се започне с английски и индийски езици като хинди, телугу, пенджаби, каннада или маратхи. Не успяхме да открием източници за това кога други езикови комбинации ще бъдат достъпни за Siri.

iOS 17 също така ще работи по-добре с две SIM карти на iPhone. Потребителите вече ще могат да сортират съобщенията за всяка SIM карта, да задават отделни мелодии за всяка SIM карта и ще имат възможност да избират SIM карта, когато се обаждат на непознати номера.

В iOS 17 се разширява и функцията за история на обажданията. Досега iPhone-ите можеха да съхраняват само последните 100 записа в раздела за история на обажданията, което беше доста ограничаващо, ако използвате телефона си за много обаждания в различни приложения. Сега потребителите ще могат да виждат до 2000 повиквания, които ще включват и повикванията във Facetime и WhatsApp.

С новите версии на iOS, iPadOS и macOS Sonoma потребителите могат да влизат в Apple ID с телефонния си номер вместо с имейл идентификатора си.

Налице са и куп други промени:

Потребителите на iPad вече могат да филтрират съобщенията по познати и непознати податели.
Добавена е поддръжка на транслитерация за тамилски, телугу, каннада и малаялам.
Добавен е вграден речник на пенджабски език.

Имайте предвид, че Apple ще пусне стабилни версии на iOS 17 и други платформи по-късно през годината. Настоящите публични бета-версии очаквано съдържат грешки и не препоръчваме на повечето потребители да ги инсталират. Затова задължително изчакайте стабилната версия на iOS 17.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по голям iPad/Mac дисплей, който се превръща в умен домашен екран

 

Тагове: