Google предлага телефони Pixel от 2016 г. насам, но за сериозен ръст на продажбите чухме едва през последните няколко години. Сега се оказва, че компанията е голям хит на един пазар.

Counterpoint Research съобщава, че през първото тримесечие на 2023 г. телефоните Pixel отбелязват огромен ръст на японския пазар. Всъщност марката вече е номер две сред производителите на смартфони в страната след Apple, като през тримесечието заема 9% от пазара. Това представлява 67% ръст в сравнение с предходната година.

Фирмата за пазарно проследяване отбеляза, че по резултати Google надминава дори съперници като Sharp и Sony. Това не е никак лесно постижение на пазар, който преди това е приемал местните си марки.

Counterpoint приписва силния растеж и резултатите от продажбите на Google на сериите Pixel 6a и Pixel 7. И изглежда, че Pixel 7a също е започнал силно, тъй като според съобщенията продажбите на телефона са се увеличили със 76% през първите три седмици в сравнение със същия период на Pixel 6a на пазара. Освен това новият телефон вече е наличен и при трите оператора. За сравнение Pixel 6a се предлагаше само при два оператора.

Анализаторите също така отбелязаха, че няколко японски марки наскоро са се оттеглили от пазара, което потенциално може да засили пазарния дял на Apple и Google в бъдеще.

Може би още по-забележителен е фактът, че според Counterpoint в Япония вече са доставени повече телефони Pixel, отколкото в САЩ. По-конкретно, на Япония се падат 34% от глобалните доставки на телефони Pixel на Google. Съобщава се, че на САЩ се падат 31% от глобалните доставки на Pixel, въпреки че доставките в САЩ остават сравнително без промяна на годишна база.

Япония винаги е била любим пазар за Pixel още от първото устройство през 2016 г., но новината все пак подсказва, че Google може да отбележи значителен растеж, ако се съсредоточи върху региони, различни от Северна Америка и ЕС.

Снимка: Unsplash

Виж още: Успя ли AI на Google да покори интернет? 

Тагове: