Според анализатора на тема Apple Минг-Чи Куо моделите от по-нисък клас iPhone 15 и iPhone 15 Plus, които ще бъдат пуснати на пазара по-късно тази година, ще разполагат с 48-мегапикселов обектив на задната камера с нов дизайн с подредени сензори, който може да улавя повече светлина.

В блога си за Medium Куо твърди, че Apple е успяла да преодолее проблемите с добива на новия дизайн на сензора за изображения с подредени CMOS (CIS) благодарение на доставчика Sony, който е увеличил производствения си капацитет със 100 - 120%, за да отговори на търсенето на Apple, което е довело до значително намаляване на доставките за партньорите на Android.

Apple представи за първи път 48-мегапикселов обектив на камерата в iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max миналата година. Обективът позволява на потребителите да правят 48-мегапикселови ProRAW снимки, които запазват повече детайли във файла с изображението за по-голяма гъвкавост при редактиране. За разлика от тях миналогодишните iPhone 14 и iPhone 14 Plus използваха 12-мегапикселов обектив на камерата.

Докладът на Куо потвърждава твърдението на Джеф Пу, анализатор в базираната в Хонконг инвестиционна компания Haitong International Securities, който през май заяви, че 48-мегапикселовият обектив на iPhone 15 и iPhone 15 Plus ще използва нов сензор с три слоя, който може да улавя повече светлина за по-добро качество на изображението.

По това време Пу заяви, че подреденият сензор вероятно е изправен пред проблеми с добива, което може да доведе до забавяне на производството на iPhone 15 и iPhone 15 Plus. Последният доклад на Куо обаче предполага, че Apple е разрешила ситуацията, макар и в ущърб на конкурентите си.

Снимка: Unsplash

Виж още: Въоръжете се с търпение: iPhone 15 Pro и Pro Max в недостиг на премиерата си

 

Тагове: