Apple представи iPhone 15 Pro Max със 100 долара по-висока цена в САЩ, но това не е без причина, тъй като 1199 долара е първият модел от линията на компанията, който разполага както с тетрапризматична 5-кратна телефото камера, така и с други подобрения. Разбира се, всички тези компоненти са стрували на компанията прилична сума, като последните изчисления разкриват, че това е най-скъпият флагман на Apple до момента, чиято изработка струва 558 долара.

В неотдавнашен доклад, публикуван от Nikkei, се посочва, че цялата фамилия iPhone 15 на Apple струва с 8 - 16% повече от цената на iPhone 14 от миналата година. Не е изненадващо, че iPhone 15 Pro Max е най-скъп за производство, като "сметката за материалите" му възлиза на 558 долара, което го прави с 12% по-скъп за производство от iPhone 14 Pro Max, със съотношение на частите към разходите от 47%.

Най-малката разлика в сравнение с миналата година се дължи на iPhone 15 Pro, чието производство е струвало на Apple 523 долара -  с около 8% по-скъпо от iPhone 14 Pro. iPhone 15 Plus стои почти в средата на класацията, като неговата "сметка за материали" се оценява на 442 долара, което прави сумата с 10% по-висока в сравнение с iPhone 14 Plus. За да бъдем справедливи, това не е лоша сума, като се има предвид, че iPhone 15 Plus издържа по-дълго от всеки друг модел в предварително обявения тест за издръжливост на батерията.

Малка особеност в този доклад обаче е, че базовият iPhone 15 има най-голяма разлика в цената в сравнение с всеки модел iPhone 14 от 2022 г. Nikkei изчислява, че производството на 6.1-инчовия модел струва на Apple 423 долара, което го прави с 16% по-скъп от iPhone 14, което е странно да се чуе, особено като се има предвид, че на хартия iPhone 15 се разглежда като итеративна актуализация.

Допълнителни подробности от доклада споменават, че тетрапризматичният 5-кратен телефото обектив на iPhone 15 Pro Max струва на Apple 380% повече от 3-кратното оптично увеличение на iPhone 14 Pro Max. Няма да е изненадващо и да чуем, че A17 Pro, първият 3nm SoC на технологичния гигант, и LTPO OLED панелът ще са най-скъпите компоненти в цялата група. За щастие, тъй като се съобщава, че N3E на TSMC има по-добри добиви, може би чиповете A18, които ще пристигнат през следващата година, ще струват по-малко за масово производство, а ако не е така, ще ви предоставим всички подробности.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ви телефони може да са със самолекуващи се дисплеи