Екипът на Counterpoint Research е разглобил iPhone 15 Pro Max и е анализирал общата цена на материалите му. Според фирмата за пазарни проучвания последният флагмански телефон на Apple от най-висок клас струва само 37.7 долара повече в сравнение с iPhone 14 Pro Max. Въпреки това устройството струва със 100 долара повече на потребителите в сравнение с по-стария флагман.

Цената на iPhone 15 Pro Max е 1199 долара в сравнение със стартовата цена от 1099 долара на iPhone 14 Pro Max. Анализът на Counterpoint показва, че разходите за производство на iPhone 15 Pro Max с 8 GB + 256 GB са с 8% по-високи от тези за версията iPhone 14 Pro Max с 6 GB + 256 GB.

"С увеличаването на стартовата цена на дребно със 100 долара се очаква iPhone 15 Pro Max да донесе на Apple по-голяма печалба, тъй като има най-висок брутен марж в семейството на iPhone 15, въпреки че е най-скъпият модел", отбелязва Counterpoint.

Последният доклад се различава доста от предишния анализ на BoM, извършен от японската изследователска фирма Fomalhaut Techno Solutions и Nikkei Asia. Тяхното разследване стигна до заключението, че базовият iPhone 15 Pro Max е с 12% по-скъп за производство от своя предшественик, като цената на компонентите му е 558 долара.

Според Counterpoint новият 3nm процесор A17 Pro в iPhone 15 Pro Max струва на Apple 30 долара повече в сравнение с процесора A16. Общата цена на системата на камерата в iPhone 15 Pro Max, включително новата 5-кратна телефото камера и 3D сензорната OIS, също е с 34% по-висока от цената на камерата в iPhone 14 Pro Max.

Новата рамка от титанова сплав на Apple в iPhone Pro Max също повиши разходите тази година. Съобщава се, че тя е с 18% по-скъпа от рамката от неръждаема стомана на iPhone 14 Pro Max.

Въпреки това цената за по-високата база на iPhone 15 Pro Max с 8 GB чип памет е с 34% по-ниска от тази, която Apple е платила за 6 GB памет на iPhone 14 Pro Max. Counterpoint обяснява, че низходящата тенденция на световния пазар на памет работи в полза на Apple, тъй като цените на DRAM и NAND флаш паметта са спаднали от Q4 2022 до Q3 2023.

Apple спести и от дисплея на iPhone 15 Pro Max, като добави LG Display като доставчик освен Samsung Display. Това доведе до намаляване на разходите за дисплей с 4% в сравнение с iPhone 14 Pro Max.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази сладка малка джаджа може да блокира всеки iPhone

 

Тагове: