Говори се, че серията iPhone 15 ще стартира по-късно тази година и Foxconn вече е подготвена за фазата на пробното производство. Този процес се случва преди действителния график за масово производство, което показва, че главният партньор на Apple  иска да се подготви за по-голямата част от поръчките и да бъде добре оборудван за справяне с непредвидени събития.

Фазата на пробното производство се нарича още NPI (New Production Introduction), или въвеждане на ново производство. Твърди се, че Apple ще пусне четири модела iPhone 15 по-късно тази година, така че планирането се прехвърля и към партньорите по веригата за доставки. След това Foxconn предоставя на Apple спецификация на материалите, която е цената за сглобяване на един iPhone 15, и настройва необходимото оборудване за започване на този пробен производствен цикъл.

След приключване на първоначалните тестове Foxconn събира важните данни, подобрява и усъвършенства своя производствен процес, коригира всички проблеми, които среща, и след това навлиза в етапа на масово производство, което се очаква да се случи през втората половина на 2023 г. Според Economic Daily News, тъй като Foxconn получи NPI за тази година, вероятно ще обере по-голямата част от поръчките за iPhone 15, като фирми като Pegatron и Luxshare ще получат останалите.

Поради продължаващите прекъсвания на веригата за доставки, които бяха възникнали в края на 2022 г. в завода за сглобяване на Foxconn в Китай, Apple ще вземе процент от производството на своя iPhone 15 в Индия. Дори в този регион се казва, че Foxconn поема отговорността за сглобяването на предстоящата гама на Apple, показвайки, че последната все още зависи от нея. Въпреки това поради предишните злополуки се твърди, че Apple е оттеглила ексклузивния статут на своя партньор за сглобяване да произвежда масово iPhone 15 Pro и iPhone 15 Ultra от по-висок клас.

Като се има предвид, че се очаква, че тези два премиум модела ще рекламират още по-ексклузивни функции тази година в сравнение с по-евтините версии, те вероятно ще бъдат с по-засилено търсене, така че Apple ще изисква на клиентите да бъде осигурено стабилно предлагане, за да поддържа увеличени маржове на печалба. За да успее този план, Apple ще изисква диверсифицирана верига за доставки, което означава, че Foxconn няма да бъде единственият субект, участващ в масовото производство.

Снимка: Unsplash

Виж още: Какво да очакваме от смартфоните през 2023?