Pantone отдавна задава златните стандарти. Няма дизайнер, който да не е инвестирал дори минимална сума, за да разполага с прочутите цветови палитри на компанията. Но сега тя готви нова изненада, която наистина ще се окаже солена за някои.  
Миналата седмица Adobe премахна поддръжката за безплатни цветове Pantone в своите приложения Photoshop, InDesign и Illustrator Creative Cloud. Сега спот цветовете на Pantone в съответните PSD файлове са подменени с черни участъци, принуждавайки онези, които се нуждаят от тях, да започнат да плащат за специален абонамент. В изявление за The Verge мениджърът за връзки с обществеността за Adobe Ерин Ди Лева сподели, че още през лятото е оповестено решението за промяна на бизнес модела от страна на Pantone. Той продължава: "За достъп до пълния набор от Pantone Color Books Pantone сега изисква клиентите да закупят премиум лиценз чрез Pantone Connect и да инсталират плъгин с помощта на Adobe Exchange".  Според Pantone през последните няколко години Adobe не са поддържали правилно цветовете им. Това е довело до неточен и ограничен избор - някои не отговаряли на официалната цветова гама, други пък тотално липсвали. Явно е имало прекалено големи различия между двете страни, които в крайна сметка са се съгласили, че приставката Adobe Pantone Connect е решението на всички проблеми. Разбира се, с изключение на един от най-основните - че всеки, който желае да разполага с палитрите на Pantone, трябва да заплаща 15 доларамесечно или 90 доларагодишно.


Преди въвеждането на Pantone Color Matching System дизайнерите използваха индивидуални цветови ръководства, които дадоха противоречиви резултати, тъй като всяка печатница можеше да тълкува червеното като леко различаващи се нюанси. Дори CMYK, друга индустриална стандартна система за съответствие на цветовете, използвана в домашните принтери, се смята за по-лоша, тъй като необходимата комбинация може да доведе до леки вариации. Pantone не изисква комбинация от цветове, което го прави по-надежден за дизайнери, работещи по големи проекти. 
Pantone FAQ твърди, че "съществуващите Creative Cloud файлове и документи, съдържащи препратки към Pantone Color, би трябвало да запазят тези цветови идентичности и информация". Photoshop потребителите обаче вече се оплакват, че техните стари PSD файлове, използващи цветовете на Pantone, сега имат черни участъци на тяхно място. "Този файл има цветове на Pantone, които са премахнати и заменени с черни поради промени в лицензирането на Pantone с Adobe", гласи съобщение за засегнатите проекти. Според други дори изтеглянето на разширението Pantone Connect не гарантира, че проблемът ще бъде решен.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Верификацията в Twitter ще струва 20 долара месечно и идва с непоносими срокове за служителите