Deepfake технологията продължава да се развива, като поредното доказателство за това са няколко реалистични видеа с “участието” на Том Круз. Видеата са публикувани от TikTok профил deeptomcruise и са направени по-скоро с цел забавление, но са усъвършенствани до такава степен, че ако не беше изрично споменато, че са базирани върху deepfake, едва ли някой би се усъмнил в тяхната достоверност. Това провокира анализаторите да продължат с агитацията си този тип технологии да не е широкодостъпна за всички потребители. Те припомнят, че ако за някой е лесно да различи истинското от фалшивото, това не означава, че всички ще успеят в този експеримент. Видеата все още се считат за неоспоримо доказателство и подобни манипулации биха подкопали допълнително общественото мнение в свят, в който медийната грамотност не е на достатъчно високо ниво и все по-трудно се различава вярно от невярно.

За да се включат в тази доблестна битка, Microsoft са сред пионерите в създаването на инструменти, идентифициращи манипулирани видеа. Те дори се опитват да открият начин софтуерът за обработка да оставя следи, един вид “електронен подпис”, за да се знае, че върху видеото е оказвано някакъв вид влияние. 

В действителност сайтът CounterSocial наистина успя да разпознае, че въпросните видеа с Том Круз са фалшиви. Но голямата удивителна в случая е фактът, че видеата са част от затворена социална мрежа, която не разполага с вграден детектор за това. А дори това да се случи, deepfake технологията ще продължи да е една от най-предизвикателните игри на “котка и мишка”, като средствата за борба с нея трябва непрестанно да се актуализират.   

Снимки:

Виж още: Смазващ Deepfake на последния епизод на The Mandalorian (ВИДЕО)

Тагове: