Когато си помислите за Apple, вероятно се сещате най-напред за iPhone. Разбира се, има и iPad, AirPods и Apple Watch. Но какво ще кажете за автомобила на Apple? Непрекъснато се появяват слухове, че технологичният гигант се занимава с идеята за самоуправляващ се автомобил, който да добави към продуктовата си гама. За този предполагаем проект, известен като Project Titan, първоначално се заговори още през 2015 г., като мнозина смятаха, че той ще бъде конкурент на Tesla. Последните слухове обаче сочат, че тази мечта може да не се превърне в реалност в скоро време.

Минг-Чи Куо, известен анализатор, прочут с точните изтичания на информация и прогнози, свързани с Apple, наскоро сподели в X, че разработването на Apple Car изглежда засега е изчезнало от радара. Това кара Куо да смята, че няма да видим автомобила поне през следващите години. Куо не разкри никакви допълнителни подробности, но като се има предвид, че много от предишните му изтичания са разчитали на информация за веригата за доставки, това може да не е по-различно.

"Разработката на автомобила на Apple изглежда е загубила всякаква видимост в момента. Ако Apple не възприеме стратегия за придобиване, за да навлезе на автомобилния пазар, се съмнявам, че Apple Car може да влезе в масово производство през следващите години", казва той.

По-ранни слухове за Apple Car (което вероятно няма да е истинското ѝ име) сочеха 2026 г. като годината, в която може да видим машината на публично място. През лятото се заговори, че Apple Car е тествана в Аризона, но това звучеше по-скоро като теория на конспирацията, отколкото като конкретно събитие.

Първоначално слуховете описваха Apple Car като напълно автономно превозно средство, което дори няма да има волан или педали. По-късно историята се промени, като се предполагаше, че автомобилът ще бъде автономен само по магистралите. Информацията за автомобила на Apple се разпространява в мрежата от доста време, а датата на пускане на пазара е отлагана многократно.

Що се отнася до потенциалните партньори в производството на автомобила, слуховете спрягат имена като Kia/Hyundai, Nissan и Toyota. Но не забравяйте, че това са само слухове, а истинските планове на Apple остават забулени в мистерия. Както вероятно знаете, Apple не е от компаниите, които бързат, когато става въпрос за иновативни нови продукти и тяхното разработване. Само погледнете Apple Vision Pro, който трябва да дебютира през следващата година, но слухове за шлема чувахме от 2015 г. насам.

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple направи компромис с охлаждането в стремежа си да създаде по-лек iPhone 15 Pro