През последните дни видяхме редица потребители на iPhone от серията 14 да изразяват загриженост за влошаването на качеството на батерията. На пръв поглед тези оплаквания предполагат, че най-новите iPhone-и страдат от сериозни проблеми с батерията.

Много потребители споделят в Reddit и X/Twitter скрийншоти, показващи забележимо намален капацитет на батерията. Потребителите посочват, че батериите им сега са между 85 и 95% от първоначалния им капацитет.

В по-голямата си част обаче това изглежда много шум за нищо. Apple отдавна твърди, че батериите на iPhone са проектирани така, че да поддържат до 80% от първоначалния си капацитет след 500 цикъла на зареждане. Струва си да се отбележи, че 500 цикъла на зареждане в общи линии се равняват на една година и четири месеца ежедневно зареждане. Така че изглежда нормално батериите на iPhone 14 да отчитат капацитет от 85 до 90%, тъй като наближава първата пълна година от пускането им на пазара.

За сравнение, някои производители на телефони с Android като Xiaomi и HMD Global сега обявяват 80% капацитет след 800 цикъла на зареждане за някои телефони, което се равнява приблизително на две години употреба. Знаем също, че OPPO, Realme и OnePlus твърдят, че капацитетът им е 80% след 1600 цикъла на зареждане.

Все още е напълно възможно батериите на iPhone 14 да се разграждат малко по-бързо от тези на предишните модели, както твърдят някои потребители. Това може да се дължи на софтуера, на интензивното използване на постоянно включения дисплей, на интензивното използване на Magsafe или на друга причина. Но цифрите за влошаване на качеството все още изглеждат в рамките на определените от Apple параметри. Бихме били по-притеснени, ако потребителите достигаха 80% (или по-малко) след по-малко от година употреба.

Все пак има много съвети за забавяне на деградацията на батерията. Например Apple предлага превключвател за оптимизирано зареждане, при който телефонът се учи от навиците ви за използване и се зарежда напълно само когато имате нужда от него. Много телефони предлагат подобна функционалност, като например адаптивното зареждане на Google. Струва си също да се отбележи, че безжичното зареждане може да генерира излишна топлина, която може да се отрази неблагоприятно на състоянието на батерията, така че може би ще искате да се придържате и към кабелното зареждане. Можете също така да намалите прекомерното разграждане на батерията, като използвате бавно зарядно устройство и избягвате зареждането на празен ход.

Снимка: Unsplash

Виж още: Една промяна от страна на Apple може да доведе до объркването на милиони потребители