Изминаха 50 години, откакто американският инженер Мартин Купър проведе първото в историята обаждане по мобилен телефон на Шесто авеню. Сега бащата на мобилните телефони има интересни мисли за бъдещето на нашите любими устройства за разговори. Той смята, че бъдещите телефони ще се откажат от сегашния форм-фактор и ще станат част от телата ни.

„Следващото поколение ще има телефон, вграден под кожата на ушите си“, каза Купър пред CNBC на Конгреса за мобилни устройства (MWC). 94-годишният Купър получи награда за цялостно творчество в чест на златния юбилей на емблематичното телефонно обаждане, което той проведе със своя главен конкурент Джоел С. Енгел, използвайки Motorola DynaTAC 8000X.

Според Купър тези устройства от следващо поколение няма да се нуждаят от зареждане, тъй като ще черпят малкото необходимо им количество енергия от самото човешко тяло. „Вашето тяло е идеалното зарядно устройство“, каза той. „Когато ядете храна, тялото ви създава енергия, нали?“

Това изглежда примамливо, когато виждаме как компаниите работят усилено, за да пуснат на пазара възможно най-бързата технология за зареждане. Купър каза, че никога не си е представял, че един ден телефоните „ще се превърнат във фотоапарат и енциклопедия“. Той обаче изрази и критика към сегашните телефони, като подчерта, че те не са оптимални за говорене.

„Всеки път когато се обаждам по телефона и нямам слушалка, трябва да взема това плоско парче материал срещу извитата си глава [и] да държа ръката си в неудобно положение“, каза той пред аудиторията.

Неговата визия за вградени телефони не изглежда далечна, когато компании като Neuralink вече експериментират с мозъчно-компютърни интерфейси. Още повече, че от няколко десетилетия насам сме чували и за понятия като технохуманизъм, който преодолява пропастта между хората и технологиите.

Купър признава, че неприкосновеността на личния живот и пристрастяването вече са се превърнали в сериозни проблеми. Но той има „трайна вяра в човечеството“ и каза, че „някак си хората са намерили начин“, като се има предвид целият технологичен напредък, който сме имали досега. Хората са по-богати и по-здрави, отколкото са били някога, и въпреки възходите и паденията си, „човечеството напредва“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бившият AI инженер на Google предупреждава, че Bing вече дава признаци на съзнание