След като бил осъден за федерални престъпления, свързани с инфлуенсърска кампания в чужбина, рапърът Prakazrel "Pras" Michel заявява, че е необходимо да се проведе нов процес, защото адвокатът му "е използвал експериментална програма за изкуствен интелект, за да напише заключителната си реч". В молбата новите адвокати на рапъра твърдят, че предишният представител на Michel е използвал "експериментална програма за изкуствен интелект, в която е имал финансов дял, за да напише заключителната реч, което е довело до несериозна и неефективна заключителна реч". 
По време на съдебния процес Michel е представляван от защитника Дейвид Кенър, който е обвинен, че не е представил убедителна защита и неправилно е приписал две песни на Fugees. Обвиненията за използването на изкуствен интелект от страна на Кенър напомнят за предишен случай, в който адвокатът признава, че е използвал ChatGPT, за да помогне за написването на съдебни документи, в които са цитирани шест несъществуващи дела, измислени от инструмента за изкуствен интелект. 


Според искането за нов процес "Кенър не се е запознал с обвинителните актове, което го е накарало да пренебрегне критични слабости в делото на правителството" и "не е разбрал фактите и твърденията". 
Кенър "възлага подготовката на съдебния процес на неопитни договорни адвокати, които работят за доставчика на електронно откриване - Business Intelligence Associates, Inc. (BIA)", се казва в искането. Екипът му по съдебния процес включва съоснователя на BIA Алон Израели, "непрактикуващ адвокат, без опит в областта на "белите якички" и дори в съдебните дела". В молбата се казва, че Кенър е изготвил заключителната си реч "с помощта на патентован прототип на програма за изкуствен интелект, в която той и Алон Израели изглежда са имали неразкрит финансов дял". 
"Кенър далеч не крие този факт, а се хвали с него след осъждането на Мишел, заявявайки: "Системата превърна часове или дни юридическа работа в секунди" - се казва в предложението. "Компанията за изкуствен интелект изтъкна, че това е първото използване на "генеративен изкуствен интелект във федерален съдебен процес". Тя показа. В заключителната реч на Кенър бяха изложени несериозни аргументи, неправилно бяха възприети необходимите елементи, схемите бяха смесени и бяха пренебрегнати критични слабости в делото на правителството. Заключителната реч беше в ущърб на защитата." 
Michel е изправен пред максимална присъда от 20 години затвор, след като през април журито го осъди за конспирация, укриване на съществени факти, неверни вписвания в регистрите, подправяне на свидетели и служба като нерегистриран агент на чужда държава. През 2018 г. и 2020 г. трима предполагаеми заговорници се признаха за виновни. Четвъртият, Джо Лоу от Малайзия, е обвинен и се укрива. 

Снимки: Unsplash

Виж още: YouTube ще използва изкуствен интелект, за да звучите като любимия си певец