Главният изпълнителен директор на DoNotPay говори за това защо човешките адвокати трябва да бъдат заменени от „първия в света робот адвокат“ на компанията.

DoNotPay – чатбот за правни услуги – е основан от Джошуа Браудър през 2015 г. и сега е „домът“ на това, за което той твърди, че е „първият робот адвокат в света“. Браудър възлага големи надежди на изкуствения интелект, като се очаква през февруари роботът да съветва обвиняем за глоба за превишена скорост.

Но какво е бъдещето на „първия в света робот адвокат“ и какво означава това за всички останали адвокати?

AI, използван в делото за превишена скорост, е настроен да работи през смартфон и ответникът ще има достъп до съветите му благодарение на слушалки. The New Scientist съобщава, че AI ще слуша производството и след като обработи и анализира информацията - вместо да реагира на цялата информация, - ще посъветва ответника как най-добре да продължи със случая.

Самоличността на обвиняемия все още не е публично оповестена и подробностите по случая са ограничени.

Предпоставката на DoNotPay е да помага на хората в „борбата с корпорациите, победата с бюрокрацията и съдебното преследване на индивида с натискането на един бутон“. Мисията на компанията гласи: „DoNotPay използва изкуствен интелект, за да помогне на потребителите да се борят срещу големите корпорации и да решат дребни проблеми, като изплащане на билети за паркиране, обжалване на банкови такси и съдене за непоискани роботизирани обаждания“.

Ако изкуственият интелект се окаже успешен в случая с глоба за превишена скорост, Браудър се надява, че „първият в света робот адвокат“ може да замени човешките адвокати.

Защо? За да спести на хората финансовите разходи за наемане на адвокат.

Браудър заявява пред New Scientist: „Все още ще има много добри адвокати, които може да спорят в Европейския съд по правата на човека, но много адвокати просто таксуват твърде много пари за елементарна работа с документи и аз мисля, че те определено ще бъдат заменени и трябва да бъдат заменени“.

Браудър вярва, че добрата защита се крие „в езика“, а елементарен случай като глоба за превишена скорост може да тества дали AI може да емулира успешно такъв език.

Вдъхновен от собствените си проблеми с билетите за паркиране и намирането на вратички, за да се измъкне от глобите, Браудър създаде AI, за да анализира правния проблем, да намери вратичка и да го формулира в юридически текст. Той е категоричен: „Целта на тази компания е да направи адвокатската професия на стойност 200 милиарда долара безплатна за потребителите“.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият екзоскелет на German Bionic дава нов прочит на истински тежките задачи