Джошуа Браудър, главен изпълнителен директор на стартиращата в Ню Йорк компания DoNotPay, наскоро обяви, че ботът на неговата компания ще представлява обвиняем, който обжалва глоба за трафик в съдебната зала на 22 февруари.

„Изкуственият интелект DoNotPay трябва да дава съвети на някого точно какво да каже. Ще публикуваме резултатите и ще споделим повече, след като това се случи“, каза тогава той.

Въпреки това може никога да не разберем как ще се справи „адвокатът робот“ в съда, защото няколко дни по-късно Браудър обяви, че DoNotPay отлага дебюта си в съдебно дело, след като е получил заплахи за затвор от прокурорите на щатската адвокатура, ако реши да изпълни плана си.

Главният изпълнителен директор на DoNotPay каза пред NPR, че множество щатски адвокатски колегии са заплашили компанията му, а една дори е обявила, че мъжът може да бъде затворен за шест месеца.

„Дори и да не се случи, заплахата от наказателни обвинения беше достатъчна, за да се откаже. Писмата станаха доста чести“, казва Браудър. Докато Щатската адвокатска колегия на Калифорния отказа да говори за ситуацията на DoNoPay, тя обяви пред NPR, че има задължението да разследва потенциални случаи на неразрешена адвокатска практика.

Браудър първоначално създаде DoNoPay като безплатен чатбот, задвижван от AI, който може да помогне при изготвянето на писма и попълването на формуляри за различни правни въпроси, включително обжалвания за глоби за паркиране. Твърди се, че роботът адвокат на компанията се захранва от няколко AI текстови генератора, включително ChatGPT и DaVinci, които са настроени да се фокусират върху правото. Ответник, използващ технологията в съда, би носил смарт очила, за да записва съдебното производство, както и слушалки, които биха дали на AI начин да предаде какво да кажат.

Технологията обаче не е законна в повечето съдебни зали. Освен това в някои държави всички страни трябва да дадат съгласието си да бъдат записани. DoNotPay разгледа 300 случая, но само два бяха жизнеспособни кандидати. В крайна сметка Браудър промени курса и предложи компанията вместо това да се фокусира върху проблемите с правата на потребителите, по-специално намаляване на медицинските сметки, анулиране на абонаменти и оспорване на кредитни отчети наред с други дейности.

NPR обаче твърди, че изпълнителният директор все още се надява, че изкуственият интелект в крайна сметка може да помогне на хората в съдебната зала. „Истината е, че повечето хора не могат да си позволят адвокати. Това можеше да промени баланса и да позволи на хората да използват инструменти като ChatGPT в съдебната зала, които може би биха им помогнали да спечелят дела“, завършва той пред медията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света робот адвокат ще защитава човек в съда