Хакерските атаки за добив на криптовалута не са нещо ново, но поредица от скорошни инциденти озадачават специалистите по киберсигурност. Неизвестни хакери са заразили множество европейски суперкомпютри през последната седмица, качвайки на тях малуеър за копаене на криптовалутата Monero. Сред заразените машини са суперкомпютърът ARCHER на Университета в Единбург, пет клъстъра на компютри от мрежата на Баден-Вюртемберг и един клъстър в Университета в Мюнхен. Дори на пръв поглед тази атака да изглежда необичайна, между хаковете се очертава обща връзка.

Според компанията за киберсигурност Cado Security атаките идват от университети в Китай, Канада и Полша и поделят общи уязвимости и технически индикатори. Това показва, че е възможно зад тях да стои един и същ играч. Според експертите отправна точка на атаките вероятно е Китай.

Ако те са организирани и свързани, мотивацията за тях още не е известна. Възможно е тя да е чисто финансова и хакерите просто да разчитат на мощността на суперкомпютрите, за да добиват дигитална валута по-бързо, отколкото при употребата на обикновени РС-та. В същото време обаче анализаторите на Cado и други експерти изтъкват, че това се случва в момент, в който много университети трансформират своите суперкомпютри в машини за изследване на COVID-19. Така че е напълно възможно това да бъде заобиколен начин за кражба на ценна научна информация или саботаж на научните усилия в толкова важен за човечеството момент.

Виж още: Web камерата на Бил Гейтс е нечовешка (СНИМКИ)