Май месец е към края си, което означава, че следващите няколко месеца ще са посветени на отложените миналогодишни спортни прояви: Европейското първенство по футбол и Летните олимпийски игри в Токио. Като допълнение съдържанието на стрийминг платформите става все по-интригуващо, а това са няколко основателни причини телевизорът у дома да се подмени с такъв, който разчита на 4K технология. Пазарът е изпълнен с изкушаващи оферти, съответно не е трудно да се открие идеалната комбинация цена/качество. Но как да разберете дали реално разполагате 4K качество на картината след инсталацията у дома?  
Истината е следната: това не се случва автоматично и трябва да проверите няколко настройки: 

Първата от тях е, че ако телевизията ви преминава през устройство или приемник, трябва да се уверите, че те поддържат 4K резолюция. Да, HD качеството наистина е изключително добро, но в случая се целим в 4K и летвата е вдигната високо. А и идеята е все пак да се възползваме от технологията, нали така? 


Ако това условие е изпълнено, трябва да се направи проверка и дали се използва специалният 4K HDMI порт (ако има такъв). Малката подробност може да ви “ограничи”, без да подозирате.  


И третата стъпка се отнася за стрийминг услугите: независимо на коя точно сте фен, в повечето случаи 4К качеството идва срещу допълнително заплащане. Колкото и да се изкушавате да споделяте “тънкия” Netflix акаунт, ако разполагате с нов 4K телевизор - заслужавате да се поглезите с висококачествени визуални ефекти на малко по-висока цена. Имайте предвид, че по-старите продукции не могат да се похвалят с това качество, но някои от любимите заглавия на публиката са ремастерирани и си заслужават допълнителното заплащане. Това е поредният пример, че всяка нова технология изисква промяна на потребителските навици и налага известна доза настройки и определено количество разходи.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Серията телевизори 8505 на Philips пренася киносалона във вашия дом (РЕВЮ)