Коварният коронавирус продължава да тормози световната общественост и всяка държава, страдаща от него, се опитва да намери начин да намали разпространението му.

Мерките, които взима българското правителство, са множество и се ъпдейтват, както бихме се изразили ние в HiComm, буквално ежедневно.

Нова мярка включва възможността дъpжaвaтa в лицeтo нa MBP да следи гражданите, поставени под карантина заради СОVІD-19.

Законът за дeйcтвиe пo вpeмe нa извънpeднo пoлoжeниe е приет с вчерашна дата и според наши източници вече е в действие.

Виж още: Ще имаме ли лек? Познат медикаментозен коктейл с чудесен тестов резултат срещу COVID-19

Наш читател сподели през социалните мрежи, че двама негови приятели под карантина са константно търсени по телефона в определени часове от денонощието. Молбата на представителите на МВР била те да се покажат на прозореца в дома им.

Иначе според новоприетия закон поставените под карантина ще бъдат следени чрез техните смартфони поне до момента, в който отпадне задължителната изолация. Апропо, според същия закон мобилните оператори и интернет доставчици ще трябва да предоставят нужната информация на МВР, включваща местоположението на засегнатите лица.

Трябва да допълним, че по идея службите не би трябвало да имат достъп до текущите инструменти и действия, които извършва на телефона си съответният потребител, стоящ в дома си под карантина. МВР ще получава само информация за местоположението им.