Ако някога сте се чудили как точно се тестват самоуправляващите се автомобили и какво се случва, когато автомобилът не спазва инструкциите, вече имаме нагледен пример за подобна ситуация. След успешно покриване на 12 минути от маршрута автономно такси Waymo се опита да завие в блокирани от строителни конуси лента, блокира движението и се опита да “избяга” от асистента си в американския щат Аризона. 
Видеото с инцидента е заснето от YouTube потребителя Джоел Джонсън, по-известен като JJRicks Studios. Джонсън тества автомобилите на компанията Alphabet от почти две години, а самите изпитания се провеждат от 2017 година.

В някои от тестовете в автомобила има шофьор за всеки случай, докато в други возенето е напълно автономно, а на всеки 50 мили има специална зона за обслужване, в която асистент да реагира в непредвидени ситуации. Във видеото се вижда, че Джонсън се свързва именно с такъв асистент благодарение на специална онлайн технология, вградена в самоуправляващото се такси. В конкретния случай нищо повече не се е случило, но Джонсън е бил инструктиран да остане в колата със закопчан пасажерски колан, за да предотврати евентуални инциденти. Така че да си тестер на такива технологии невинаги е сладка работа.  

Снимки: YouTube

Виж още:Европа притисна в ъгъла автономните автомобили