Преброяването на калориите е широко признато като ефективен метод за мониторинг на прогреса при отслабване. Но освен че отнеме много време, това занимание може да стане малко досадно - особено, когато трябва да се следят щателно дреболии като чаша чай.

С интегрирането на изкуствения интелект в различни аспекти на живота ни беше само въпрос на време той да се насочи към подпомагане на свалянето на излишните килограми.

Имперският колеж в Лондон представи иновативен проект, наречен CoDiet, който включва прикрепяне на камера с изкуствен интелект към ухото, действаща като "трето око", за да следи ежедневната ви консумация на храна. Този проект има за цел да се справи с ограниченията на изследванията на диетите, тъй като участниците често се затрудняват да документират храненията си и да оценяват точно размера на порциите. Освен това хората естествено са склонни да пропускат в записите си лакомства или алкохолни напитки, предизвикващи чувство за вина.

Камерата с размерите на слухов апарат се поставя в горната част на ухото, за да сканира храната ви. След това заснетите данни се обработват от система с изкуствен интелект, която оценява усвояването на микробите и метаболитите в урината. Освен това технологията може да определи персонализирани размери на порциите за всеки човек.

Не се притеснявайте, това не е като Големия брат, който ви наблюдава. В момента камерите се съдържат в рамките на изпитание, при което се тестват 50 души във Великобритания и 150 в Корк, Република Ирландия. Освен това доброволци от Испания и Гърция също допринасят за проекта.

Кой знае - може би един ден изкуственият интелект ще бъде тайното оръжие за сваляне на килограми благодарение на една хитра малка камера, закачена на ухото ви.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година