Китайският интернет регулатор Cyberspace Administration of China (CAC) съобщи, че е изтрил над 1.4 млн. публикации в социалните медии като част от мащабна репресия срещу социалните мрежи. Ройтерс съобщава, че регулаторът е започнал двумесечно разследване на различни проблеми, свързани с представянето за държавни служители и предполагаемата дезинформация.

Според доклада голям акцент в репресиите е бил поставен върху акаунтите на "самостоятелни медии", работещи чрез популярни приложения като WeChat, Douyin и Weibo. Терминът "самостоятелна медия", или "самомедия", обикновено се използва за обозначаване на акаунти, които публикуват новини и информация, но не са собственост на държавата или не са одобрени от нея.

В петък CAC съобщи, че между 10 март и 22 май са закрити 67 000 акаунта в социалните медии и са изтрити стотици хиляди публикации. От тях около 8000 акаунта са закрити за "разпространение на фалшиви новини, слухове и вредна информация". Освен това почти един милион други профили са били подложени на по-леки наказания, като например загуба на всички последователи или спиране на инструментите за генериране на парични средства.

Органът твърди, че в рамките на последната си кампания е взел на прицел почти 13 000 фалшиви военни и около 25 000 публични институции (или по-скоро за представящи се за такива). Той също така е наложил наказания на 187 000 акаунта за това, че са се представяли за новинарски медии, както и на още 430 000 акаунта, за които се твърди, че са предлагали професионални съвети или образователни услуги без съответната професионална квалификация.

Това не е първият случай, в който CAC инициира масови почиствания в социалните медии. По-рано тази година регулаторът съобщи, че през 2022 г. е изтрил 54.3 млн. единици информация, която е намерил за незаконна и "лоша", заедно с 420 мобилни приложения и 25 000 незаконни уебсайта.

Снимка: Unsplash

Виж още: Bing вече е номер 1 сред десктоп търсачките в Китай благодарение на изкуствения интелект